Az elmúlt hetek vírusözönének folytatásaként március 1-jén újabb, az átlagosnál virulensebb kártevő ütötte fel a fejét. A Netsky.d közel rekordgyorsasággal árasztja el az internetet. A szakértők szokásos módon szoftverfrissítést ajánlanak, a fertőzött PC pedig egy egyszerű alkalmazással megtisztítható.

Az új féreg, amely a korábban közepesen elterjedt NetSky kártevőcsalád csak levélben terjedő, de bonyolultabb felépítésű és veszélyes variánsa, e-mailekhez csatolt .zip vagy más kiterjesztésű fájlként terjed és csak akkor aktivizálódik, ha a mellékletet kézzel lefuttatják - tudósított a virushirado.hu.

A Moodown és Somefool néven is ismert kártevő szokásos módon hamisított e-mailben terjed, a levelek tárgysora igen változatos lehet, például: believe me, Delivery Failed, denied!, excuse me, fake?, good morning, I'm back!,important, private?, question, read it immediatelly, something for you, Status, trust me, warning, what's up?... Az ilyen és hasonló mailek csatolmányát semmiképpen ne nyissuk meg és a levelet azonnal töröljük - hívta fel a felhasználók figyelmét valamennyi biztonsági cég.

Az internetes biztonsági vállalatok többsége már hétfőn kiadta vírusdefiníciós adatbázisaik frissített változatát, s ezek letöltését ajánlják. Az F-Secure finn vírusbiztonsági társaság közlése szerint a NetSky.d a leggyorsabban terjedő féregvírusok közé sorolható. Már fertőzött rendszerek egyszerű segédprogramokkal mentesíthetők, az F-Secure alkalmazása itt érhető el. Érdekesség, hogy a NetSky vírus egyik korábbi, b verziójának a vírusirtó társaság maga is áldozatává vált: az F-Secure brit részlegének egyik levelezőlistájára került fel a kártevő.

Az év eleji vírusözön folytatódni látszik: szakértők hétfőn számoltak be a Bagle két, majd újabb kettő verziójának megjelenéséről. A vírusbiztonsági vállalatok szintén hétfőre datálják a NetSky legújabb inkarnációja, az e verzió felbukkanását.