Ezentúl vakok és gyengénlátók is használhatják a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) szolgáltatásait. Az archívumot kisebb sávszélességgel rendelkező felhasználók is könnyen elérhetik.

A dokumentumok letöltéséhez egyszerű text formátumot, az erre alkalmas dokumentumokhoz pedig online felolvasási lehetőséget biztosít a MEK vakbarát rendszere.  A vakok és gyengénlátók tájékozódását a vmek.oszk.hu címen nyílt oldalon a Világhalló online felolvasási rendszer, valamint a text formátumban is feltöltött szövegek teszik lehetővé. A honlap a lassabb internetkapcsolattal rendelkező olvasók számára is előnyös a grafikus elemek kis száma miatt.

Az 1996 óta működő MEK anyagai közt magyar nyelvű vagy magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet, elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották. Az internetes archívum 2003 nyarán megújult formában férhető hozzá.

Vakbarát megoldással az [origo] oldalai is elérhetők. A hangos böngésző képes a tartalomszolgáltatók oldalain található, a program számára speciálisan megformázott magyar nyelvű szövegeket hangosan felolvasni. A Hírmondó használatához szükséges hangos webböngésző 15 megabájt nagyságú telepítője ingyenesen letölthető az [origo] szerveréről, használatához pedig egy hangkártyával és netkapcsolattal rendelkező PC-re van szükség.