Március 8-án hivatalosan kikerülnek a Sulinet Expressz kedvezményes termékek köréből a digitális fényképezőgépek, ezzel párhuzamosan új eszközöket vonnak a programba. A második félévben további változások várhatók.

A digitális fényképezőgépek kivonását még január végén jelentette be Magyar Bálint oktatási miniszter. Ekkor több döntés is született a kedvezményes termékek körének változásairól: ezek alapján szintén nem lesznek többé sulinetes szünetmentes tápegységek és hangszereszközök, belekerülnek a programba viszont a számítógépes alaplapok. Az eltűnő kedvezményes eszközök egyébként még hétfőn hozzáférhetők.

A fényképezőgépek kivonásának előzményei közé tartozik, hogy a Sulinet Expressz koordinátorai között sem volt egyetértés a döntésről: a program életre keltésében szintén részt vállaló Informatikai és Hírközlési Minisztérium  (IHM) januárban közleményében kifejtette, hogy nem ért egyet a programban szereplő számítástechnikai eszközök körének szűkítésével, ezért a több tárca delegáltjaiból álló projekttanácsban nem szavazta meg az erre vonatkozó javaslatot. Érdekesség, hogy a Világgazdaság már 2003 novemberében beszámolt egy ilyen lehetséges döntésről, ám az oktatási minisztérium ezt az állítást akkor határozottan cáfolta.

A projekttanács egyébként januárban már szűkítette a sulinetes termékek körét, ekkor a notebook-hordtáskák, játékvezérlők, játékkonzolok, projektorok és digitális videokamerák kerültek ki a kínálatból.
   

Bővítenék a jogosultak körét
   
Magyar Bálint oktatási miniszter január végén hirdette meg azt a minisztériumi tervezetet, ami szerint a rászorultság elvének érvényesítése céljából ki kellene bővíteni a Sulinet Expressz programhoz hozzáférők körét, de a legtehetősebb családokat el kellene zárni a kedvezményektől; valamint felül kellene vizsgálni a megvásárolható termékek listáját. A terv szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó összes magánszemély jogosult lenne a Sulinet programban részt venni, de minden vásárlásnál 30 százalékos önrészt  kellene vállalni.
       
A társadalmi igazságosság elvének érvényesítésére a 3,4 millió és négymillió forint közötti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek sávosan csökkenthetnék összevont adóalapjuk adóját, míg az évi négymillió forint felett keresők nem vehetnék igénybe a  Sulinet Expressz után járó adókedvezményt. A módosítások nem érintenék a törvénymódosítás hatályba lépése előtti vásárlásokat és a tartós bérleti konstrukciókat.

A 2003 júliusában indult Sulinet Expressz program segítségével jelentős adókedvezménnyel juthatnak számítástechnikai eszközökhöz diákok, pedagógusok, illetve szülők. Lényege, hogy a kedvezményezettek 3 éven keresztül, évente 60 ezer forintig leírhatják személyi jövedelemadójukból azt az összeget, amelyet a program által támogatott számítástechnikai termékekre költöttek. A vásárlásra, bérletre és lízingre is érvényes kedvezmény teljes számítógépekre, alkatrészekre, kiegészítőkre és többek közt kézi számítógépekre, valamint nyomtatókra vonatkozik.


[origo] - MTI