Betörőt fényképez, s tüzet és gázszivárgást is észlel az az újfajta robot, amelyet egy koreai cég fejlesztett ki. Az otthonokba szánt robot nyártól lesz kapható.

Amennyiben a jövő dél-koreai betörői kereken elébük gördülő robottal találják szembe magukat, amely vakuval rájuk villant, jobban teszik, ha nem nevetik el magukat. A jövendő automata házi detektív ugyanis a felvételt azonnal gazdájának mobiltelefonjára továbbítja, s már jön is a rendőrség. A robot, amelynek még nincs neve, jelzi a tüzet és a gázszivárgást is.

A szöuli Mostitech cég által kifejlesztett berendezés, amely júliustól kerül kereskedelmi forgalomba, feleannyiba fog kerülni, mint Japánban már szolgálatba állított versenytársa. A koreai változat ára 1 millió von, vagyis nem egészen 180 ezer forint lesz. A nevesincs automata a lakásban mozog három kerekén, szenzoraival érzékeli, és rögtön jelzi, ha valami megmozdul, felmelegszik vagy szivárog.

Japán konkurense, amelyet Banriunak neveznek és a Sanyo cég terméke, már ellát ilyesfajta funkciókat - viszont költségesebb, mert nem keréken mozog, hanem (mű)lábon. A Mostitech mintegy 256 millió dolláros beruházással fejlesztette ki a porszívó nagyságú, egyszerűbb koreai robotot, amelyet mobiltelefon vagy internetes kapcsolat révén lehet távolból irányítani.

Egy részlet azonban megoldatlan: a robotdetektív még nem tud különbséget tenni "barát és ellenség" között, tehát például az otthon hagyott ebet is jelzi - azt bizony ki kell kötnie a gazdának, ha távoztában bekapcsolja a kerekes házi őrt. A Mostitech azonban már dolgozik a kutyabaj megoldásán.