Sötét motívumok a nyomozásban

Nagy sikert aratott megjelenésekor a Crime Scene Investigation című nyomozós kalandjáték, ami nem meglepő, hisz az ötletet adó tévésorozat is sokak kedvence. A játék talán kicsit rövidre sikeredett, de semmi ok az aggódásra, hisz a Ubinál már készül a folytatás, a Dark Motives.


Képek


Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
A nyomozós kalandjátékok ötlete egyáltalán nem mai keletű, hisz az első ilyen jellegű játék, a Police Quest immár tizenhét éve ugrott elő a Sierra mágusainak koponyájából. Azóta sok víz folyt le a Dunán, a kalandjátékok felemelkedtek, majd csaknem eltűntek a süllyesztőbe, illetve megjelentek az olyan játékok, melyek filmeket, vagy televíziós sorozatokat dolgoztak fel. Mikor a kalandjátékok kezdtek megébredni Csipkerózsika álmukból, adva volt az ötlet, hogy készítsünk egy olyan játékot, mely egy népszerű sorozatot olvaszt bele ebbe a régen dicsőséges műfajba. Így született meg a hazánkban Helyszínelő címen vetített sorozatból készült CSI: Crime Scene Investigation, melynek sikere talán még a UbiSoft menedzsereit is meglepte.

Akik végigjátszották, vagy legalább kipróbálták az első részt, nem vesződnek majd sokat a program kiismerésével, mivel a kezelőfelület, illetve a játékmenet nem változott. Még az alaptörténetet is érintetlenül hagyták a fejlesztők, vagyis ezúttal is a vegasi bűnügyi labor ifjú munkatársaként vehetünk részt öt bűntény felderítésében. A nyomozás során a sorozat főszereplői segítenek majd bennünket, akiknek ezúttal is a műsorban szereplő színészek - William Petersen (Grissom), Marg Helgenberger (Willows) - kölcsönzik hangjukat.

Az öt bűntény szinte mindenben különbözik egymástól, de sajnos előre vetíti, hogy a Dark Motives-szel sem töltünk majd napokat a monitor előtt. Ami az eseteket illeti, elsőként arra derítünk fényt, hogy mi okozta egy valóságshow részvevőjének közúti balesetét - tényleg baleset volt, vagy valaki nagyon ki akarta szavazni a showból az áldozatot. A második esetben egy hajléktalan halála ügyében nyomozunk, majd egy kaszinó alapkőletételénél kerül elő egy indián csontváza. Azután azt derítjük ki, hogy kinek állt érdekében egy előadóművész halála, akit a közönség szeme láttára lőttek le, végül pedig megtalálunk egy televíziós műsor alatt ellopott varánuszt a gazdájának.

Akárcsak a műsorban, a játékban is az első feladatunk a helyszín alapos megvizsgálása lesz. Ez nagyon egyszerű feladat, hála a végtelenül egyszerű kezelőfelületnek. Nincs is más dolgunk, mint végigszánkázni az egérrel a képernyőt, és ha valami olyan fölé érünk, amit megvizsgálhatunk, a mutató formája megváltozik. Vannak bizonyítékok, melyek elmozdítása nem szükséges, míg másokat beviszünk a laborba további vizsgálatok megtételére.

A laborban a bizonyítékok megvizsgálására rendelkezésünkre áll az a sok csodaeszköz, melyeket a TV-s sorozat főhősei is használnak. Az újlenyomatok vizsgálata ugyan nem új lehetőség, de érdemes mindig ezzel kezdeni. Ha nincs eredmény, akkor próbálkozhatunk a hő nyomokat feltáró lámpával, a nagyfelbontású mikroszkóppal, végső eszközként pedig akár a DNS vizsgálathoz is folyamodhatunk.

A bizonyítékok gyűjtése és vizsgálata persze önmagában még nem vezet eredményre - legalább ilyen fontos lépés a tanúk kihallgatása. Messziről jött ember, azt mond, amit akar, tartja a mondás, és ez a tanúkra is igaz, vagyis sok esetben nem egyezik a szemtanúk elmondása a bizonyítékok vallomásával. Ha végképp elakadunk, tanácsot is kérhetünk Grissomtól, vagy valamelyik kollégától, ami azért csökkenti a sikerélményt, igaz, a végső eredményként kapott pontszámból nem von le semmit.

A CSI folytatásának sikere ugyanúgy garantált, mint az első részé, hisz aki szereti a sorozatot - és ők sokan vannak -, és van számítógépe, az a játékkal is eltölt majd néhány órát. Sajnos többet nem, hisz annak ellenére, hogy a Ubi ígérte, hogy ezúttal komolyabbak lesznek a feladványok, ezt az öt ügyet nem lesz túl nehéz akár egy fél nap alatt felgöngyölíteni.