2,4 gigahertzes Athlon 64 processzort mutatott be az AMD csütörtökön a hannoveri CeBit informatikai szakvásáron. Az új Athlont leginkább nagy számításigényű grafikai feladatokra ajánlja a gyártó.

64 bit
64 bites mikroarchi-tektúrájú CPU-kat eddig főként hálózati kiszolgálókban alkalmaztak, mivel ezen chipek a hagyományos lapkáktól eltérően nem 32, hanem 64 bites egységekben dolgozzák fel az adatokat, ami különböző adatbázis-műveletek, valamint animáció és videorenderelési folyamatok végrehajtásakor bír optimális hatással a teljesítményre.

A teljes nevén Athlon 64 FX-53 jelölésű processzor az AMD 64 bites processzorcsaládjának természetesen eddigi legerősebb tagja. A gyártó - mely jelenleg is értékesít asztali számítógépekbe szánt 64 bites lapkákat Athlon 64 3200+ és 3400+, valamint Athlon 64 FX-51 néven - az FX-szériát a különleges számítási teljesítményt igénylő műveletekhez, leginkább a realisztikus grafikai munkákhoz ajánlja. Az új chip a 2003 szeptemberében bemutatott, 2,2 gigahertzes FX-51 jelű processzort követi.

Érdekesség, hogy bár a tavalyi év óta hozzáférhetők e piacon 64 bites asztali processzorok, ugyanilyen szoftverekből egyelőre csak mutatóban létezik néhány. Bizonyos Linux-disztribúciók már ma is hozzáférhetők 64 bites verzióban, de például a Windows XP hasonló kiadása ma még csak bétaverzióban hozzáférhető.