Bővülhet az internetes címrendszer

Az általában .com végződésű nemzetközi internetes címek változatosabbá válhatnak, miután a nemzetközi felügyeleti szerv 9 új végződés bevezetését mérlegeli. Külön domaint kapnának a felnőtt tartalmak, a mobil vonatkozású tartalmak vagy például Ázsia.

A 9 új felsőszintű internetes domain bevezetéséről az internetes címrendszert felügyelő és adminisztráló ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers) dönthet. A szervezet tavaly decemberi felhívása alapján cégek, non-profit társaságok és iparági szövetségek tettek javaslatokat a szerintük szükséges új domainekről. A pályázatok lezárulása után az ICANN egy hónapos publikus véleményezési időszakot ír ki, majd ezután bonyolítja le a további egyeztetéseket az érintett társaságokkal.

Az új végződések közül érdekes lehet a .mail: ez a .com mögé illesztve alkalmas lehet a spamek elleni küzdelem tehető hatékonyabbá - áll beterjesztője honlapján. Szintén érdekesek a tematikus végződések, így az ázsiai kontinensre utaló .asia, az utazási szektort jelölő .travel, vagy a mobilos világ .mobi végződése.

Az internetes címrendszer a nyolcvanas években alakult ki, ekkor hét felsőszintű domaint (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, .org) vezettek be. Ezt követően az ICANN 2000-ben kezdett foglalkozni a jelölések kibővítésével, ekkor hét új végződés tesztelése (.biz, .info, .name, and .pro, .aero, .coop, and .museum) kezdődött el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK