Egy európai uniós országokban elvégzett felmérés szerint összesen évi 22 milliárd euró esik ki a kisvállalatok zsebéből számítógépes vírusok miatt. Szintén igen jellemző az anyagi kártól nem mindig elválasztható adatvesztés.

A nyugat-európai kiscégeknél a növekvő számú vírustámadás évente mintegy 22 milliárd eurós kárt okoz. A lefagyott személyi számítógépek miatt egy-egy vírustámadás átlagos költsége 5 ezer euró - legalábbis a müncheni Network Associates informatikai biztonsági társaság hétfőn megjelentetett tanulmánya szerint. A német kisvállalkozások egyharmada egy-egy vírustámadást követően új hardvert kell, hogy beállítson, 29 százaléknál fontos adatok vesznek el, vagy a cég életével összefüggő kimutatásokban, levelezésben, adatbázisokban jelentős kár keletkezik.

Európai összevetésben a német alkalmazottak a legóvatosabbak az elektronikus levelezéssel: míg Franciaországban a munkatársak 24 százaléka nyitna ki egy ismeretlen feladójú elektronikus levélhez csatolt fájlt, Németországban csak 9 százalék. Ugyanakkor a cégek saját védelme szempontjából Németország kevésbé jól áll: míg Spanyolországban és Nagy-Britanniában csak a cégek 1 százaléka nincs felszerelve a megfelelő vírusvédelemmel, Németországban 11 százalék.
   
A Network Associates összesen 500 kisvállalkozást "térképezett fel" a vírusvédelem szempontjából Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban.