"Tisztaszoftver Program" néven új projektet indított az informatikai minisztérium azzal a céllal, hogy elősegítse a korszerű és jogtiszta szoftverek használatát a közszférában és az oktatásban.

- Az IHM Tisztaszoftver Programjának keretében 75 ezer közalkalmazott kap ECDL oktatócsomagot, 10 ezer pedagógus informatikai továbbképzése indul el, az eMagyarország pontok 2 ezer gépére telepítenek Magyar Office-t és a közoktatási intézmények számára jogtiszta szoftvereket biztosítanak - áll az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és az Oktatási Minisztérium (OM) közleményében.

Az oktatási tárca felmérése szerint a közoktatási intézmények számítógépes munkaállomásainak több mint 90 százalékán Microsoft operációs rendszereket és irodai alkalmazásokat használnak, a kiszolgáló (szerver) gépek esetében pedig a Microsoft szoftverek részesedése 50 százalék felett van. A szoftverek jelentős része nem jogtiszta, többségük elavult verziójú, a szükséges Microsoft szoftverek beszerzésének, frissítésének költségei azonban meghaladják az intézmények pénzügyi lehetőségeit. A Tisztaszoftver Program keretében az IHM megállapodást kötött a Microsofttal. A megállapodás valamennyi, a közoktatási intézményekben használt munkaállomásra biztosítja a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszer és irodai programcsomag professzionális változatának, a középiskolák számára pedig emellett a Microsoft szervertermékeinek használatát. A megállapodás kiterjed az általános és középiskolai pedagógusok saját számítógépeire, melynek révén otthonukban is jogtisztán használhatják a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszert és irodai programcsomagot. A megállapodás egyben szoftveramnesztiát is jelent, mivel a szerződés értelmében a Microsoft úgy tekinti, hogy a kedvezményezettek február végéig már meglévő gépein biztosított a frissítési alap függetlenül attól, hogy ezt legális licenccel igazolni tudják-e vagy sem.


Windows, Linux, egyebek

Kovács Kálmán hétfőn elmondta: az IHM célja, hogy a közszférában a Microsoft alkalmazások mellett a szabad forráskódú szoftverek és egyéb alkalmazások (Linux, Novell, Unix) is szélesebb körben terjedjenek el. A tárca az idén létesülő eMagyarország közösségi internet-hozzáférési pontokon - mintegy 2800 helyszínen - már a nyílt forráskódon alapuló Magyar Office-t telepíti. Emellett a napokban kapja kézhez 75 ezer, pályázatokon nyertes köztisztviselő és közalkalmazott (bírák, ügyészek, pedagógusok, védőnők) azokat az ECDL oktatócsomagokat, melyek esetében előzetesen maguk választhatták meg, hogy Microsoft vagy Linux alapú legyen. A projektre az IHM csaknem 200 millió forintot fordított.

Magyar Bálint ismertette az oktatási tárca tanár-továbbképzési programját. A Sulinet Expressz Program részeként valósul meg a Sulinet Programiroda által kidolgozott és a Pedagógus Továbbképzési és Módszertani Információs Központ által lebonyolításra kerülő pedagógus-továbbképzés, mely keretében 10 ezer pedagógus 30-120 órás továbbképzésére van lehetőség.