Kanadában nem illegális a fájlcsere

Egy kanadai szövetségi bíró szerdai döntése értelmében nem sérti a helyi szerzői jogi törvényeket a zenefájlok online fájlcserélő rendszereken történő megosztása.

A szövetségi bíró szerdán egy olyan ügyben járt el, mely során a Kanadai Hanglemezkiadók  Szövetsége (CRIA) huszonkilenc, peer-to-peer fájlcserélő hálózatokon keresztül véghezvitt szerzői jogsértéssel vádolt felhasználó személyes adataihoz kívánt hozzáférni. Erre a technikai lépésre azért van szükség, hogy a szervezet hivatalosan peres eljárást kezdeményezhessen a felhasználók ellen.

Justice Konrad von Finckenstein bíró azonban megtagadta a felhasználók adatainak kiadását, mivel indoklása szerint a zenefájlok internetről történő letöltése s a zenefájlok egy mások által is hozzáférhető könyvtárban való elhelyezése nem sérti a kanadai szerzői jogi törvényeket, mivel a fájlcserélők használói nem aktívan vesznek részt a zenék terjesztésébenm sehova sem töltik fel azokat, csupán mások számára biztosítanak hozzáférést ezekhez. A bíró szerint a CRIA nem tudta bizonyítani, hogy az adott felhasználók osztották meg a zenefájlokat, s azt sem, hogy a kérdéses zenei anyagok publikálása egyáltalán sértett-e szerzői jogokat.

A CRIA jogi képviselője von Finckenstein bíró határozata nyomán elmondta, nem értenek egyet a döntéssel, s várhatóan meg is fogják fellebbezni azt. A szervezet értelmezése szerint a kanadai törvények nem teszik lehetővé, hogy az emberek több száz vagy több ezer zeneszámot tegyen  elérhetővé több millió ismeretlen felhasználó számára. A lemezipari szervezet adatai szerint egyébként az internetes zenekalózkodás hatására az elmúlt öt évben 1,5 milliárdról 881 millió dollárra estek vissza a lemezkiadók éves eladásai.

KAPCSOLÓDÓ CIKK