A Netsky és a Bagle víruscsalád variánsai dominálják az internetes biztonsági társaságok márciusi toplistáit. Az egymással is küzdő kártevők minden eddiginél nagyobb özönben terjedtek a hálón. A kétes győzelem a Netskyé lett.

Márciusban a legnagyobb mértékben terjedő internetes vírusok tízes toplistájára a Netsky öt, míg a Bagle négy különböző verziója tudta beverekedni magát - derül ki a Sophos informatikai biztonsági vállalat havi statisztikáiból. A két kártevőre jellemző, hogy szinte naponta új módosulatokban bukkantak fel és fertőzték a számítógépeket, ezzel hatalmas e-mailforgalmat generálva. Érdekesség, hogy az egyes vírusok különböző módosulatait az ABC betűivel jelölő biztonsági cégek néhány hát alatt szinte kifogytak a hozzáférhető betűkből: a Sophosnál a Netsky az "R", a Bagle pedig az "U" változatig jutott el rövid idő alatt.

Vírusszakértők magyarázata szerint a háttérben az áll, hogy a Bagle - és a korábban felbukkant, szintén igen agresszívan terjedő MyDoom - szoftverkódjába rejtve a férgek írói üzeneteket helyeztek el a Netsky vírus készítőjének címezve. A MyDoom és a Bagle férgek és mutánsaik írói szövetségre léptek a Netsky és készítője ellen - vélik a szakemberek, példátlan gyakorisággal új verziót dobva az internetre, melyek aztán akár a rivális kértevő kiirtására is be voltak programozva.

A Sophos összesítése szerint a bizarr küzdelmet a Netsky nyerte: a féregvírus variánsai a márciusban a céghez érkezett összes felhasználói panasz 60 százalékáért felelősek. A társaság egyébként márciusban több mint 800 új kártevővel bővítette vírusdefiníciós adatbázisát, mely így ma már több mint 89 ezer számítógépes vírust és egyéb veszélyforrást tartalmaz.


Legelterjedtebb vírusok világszerte, 2004, március (Sophos)

Helyezés Múlt havi
helyezés
Vírus Összes
%-a
1. új W32/Netsky-D 30,2
2. 3 W32/Netsky-B 12,3
3. új W32/Netsky-C 11,7
4. új W32/Bagle-C 3,5
5. új W32/Netsky-J 3,5
6. új W32/Bagle-E 3,4
7. új W32/Netsky-P 2,1
8. új W32/Bagle-H 1,5
9. új W32/Bagle-J 1,4
10. 2 W32/MyDoom-A 0,9
Egyéb vírusok 29,5


A Netsky szintén uralta a MessageLabs brit biztonsági vállalat havi vírusösszesítését: a cég szerint a kártevő módosulatai az első négy helyből hármat szereztek meg, toronymagasan maguk mögé utasítva követőiket.