Másolásvédelmi technológia a Microsofttól

Idén nyáron újfajta másolásvédelmi technológiát mutat majd be a Microsoft. A szoftveróriás megoldása lehetővé teszi internetes zenekölcsönző szolgáltatások beindítását is.

A jelenleg Janus kódnéven ismeretes technológiát eredetileg egy évvel ezelőtt tervezte bemutatni a Microsoft, ám a megoldás első tesztváltozatait a cég csak nemrégiben juttatta el fejlesztőknek - számolt be a News.com. A rendmondi székhelyű szoftveróriáshoz közeli források szerint a Janus végleges változata július tájékán debütálhat majd.

A Janus a Windows Media Audio formátumú zenefájlokat belső órával látja el, így a technológiára alapozva jelenleg még nem megvalósítható internetes zenekölcsönzési szolgáltatásokat lehet majd létrehozni. Ezek keretében például a felhasználóknak nem kellene megvásárolnia minden egyes olyan zeneszámot, amelyet később meg kíván hallgatni. Ehelyett egy 10 dollár körüli díj ellenében egy hónapon át hozzáférést lehet majd vásárolni egy többszázezres zenei katalógushoz. Amennyiben a vásárló nem fizet elő újabb egy hónapra, a lejátszója memóriájában lévő zenéket sem tudja lejátszani többé.

Az Apple cég népszerű iTunes nevű zeneboltjában jelenleg 99 centet kell kifizetni egyetlen zeneszám letöltéséért, igaz ezeket tulajdonosuk akárhányszor meghallgathatja, s bizonyos korlátozások mellett CD-re is másolhatja. A Janus majdani sikere jelentősen függ attól, hogy az eszközgyártók beépítik-e majd eszközeikbe a technológiát. A gyártók közül jelenleg csak a dél-koreai Samsung jelezte, hogy bizonyos high-end termékeibe integrálja majd a technológiát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK