Mobil változatban is elérhető a Skype

A Kazaa alapítóinak ingyenes, peer-to-peer technológiát használó internettelefon-szoftvere kézi számítógépeken futtatható változatban is megjelent, így használatához már PC sem feltétlenül szükségeltetik.

A Skype nevű szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a megfelelő kliensprogramot futtató felhasználók ingyenesen folytassanak egymással párbeszédet a világhálón keresztül - egy számítógép, mikrofon, hangszórók és egy internetkapcsolat segítségével. Bár a piacon már számos olyan alkalmazás elérhető, amely hasonló szolgáltatást biztosít, a Skype az első olyan nettelefon-szoftver, amely a fájlcserélő hálózatok esetében megismert peer-to-peer technológiát használja, így biztosítva a hagyományos telefonnál jobb hangminőséget, valamint az adatok folyamatos áramlását a világhálón.

A Skype eddig kizárólag Windows 2000/XP operációs rendszert futtató PC-khez volt elérhető, fejlesztői azonban kedden egy legalább 400 MHz-es processzorral felszerelt kézi számítógépeken használatos, Microsoft Pocket PC 2003 rendszereken futtatható változatát is elérhetővé tették a kliensprogramnak. Ennek révén a felhasználók egy megfelelő, Wi-Fi vezeték nélküli adatátvitelt is támogató tenyérgéppel egy nethozzáférést biztosító drótnélküli elérési pont (hotspot) közelében tartózkodva ingyenesen  - illetve a vezeték nélküli elérés áráért - felhívhatják a Skype online rendszerébe belépett ismerőseiket. A Skype rendszerén keresztül naponta 850 ezer felhasználó bonyolít le internetes telefonbeszélgetéseket, s az üzemeltetők várakozásai szerint a hálózatból három-négy hónapon belül hagyományos telefonszámokat is tárcsázni lehet majd, igaz ezek hívása már nem lesz ingyenes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK