Újabb repülőgépek az IL-2 Sturmovikban

Noha a repülős szimulátorok is kezdenek feltámadni hamvaikból, és egyre több képviselőjük jelenik meg az üzletekben, kevesen szállhatnak vitába azon kijelentéssel, hogy a kategória legjobbja még mindig az IL-2 Sturmovik, mely legújabb kiegészítőjét mutatja be cikkünk.

A legfontosabb kérdés az "addon addonjával" kapcsolatban természetesen az, hogy milyen új repülőgépekkel szállhatunk harcba a második világháború légtereiben. A repülők közül többel már találkozhattunk a korábban megjelent ingyenes patchekben, de akad bőven teljesen új gépmadár is. Aki beszerzik és feltelepítik az Acét, olyan gépek pilótafülkéjébe ülhetnek, mint a P-51B, P-51C, és P-51D típusjelzésű Mustang, a P-38L és P-38J Lightning, a P-63C-s Királykobra, a brit Spitfire Mk.Vb, a németek pedig az alábbi repülőkkel próbálhatják a maguk javára fordítani a háborút: Bf-109Z, Junkers Ju-87D-5, Bf-110G-2, Ta-152H-1. Nem maradtak gépek nélkül a japánok sem, hisz az ő számukra került a programba a két Zéró, az A6M2 és az A6M5; a J8A, a Fiat CR.42-es, G.50-es, valamint az IAR-80A és az IAR-81C gépek pedig a propelleres változatok kedvelőinek "készültek".

Noha a tömeges bevetésük elmaradt, már léteztek a második világháború alatt is sugárhajtású repülőgépek, melyek némelyike még csak a tervezőasztalon létezett, de az 1C fejlesztői úgy vélték, érdekes színfoltjai lehetnek a programnak, így belecsomagoltak ezek közül is párat a kiegészítőbe. Ennek köszönhetően ülhetünk bele a koreai háborúban bevetett P-80-as Hullócsillag elődjébe, az YP-80-asba, a He-162A-2s-be, a Ho-229 A1 Flying Wingsbe, valamint a németek egyik titkos fegyverébe, az ME 163B-be, mely csúcssebessége meghaladta az ezer kilométert óránként.

Bekerült a programba az a Junkers Ju 88-as bombázó is, melyet egy hatalmas repülő bombának szántak építői. Ez a gép össze lett volna kötve egy FW 190-es vadászrepülővel, mely pilótái mindkét repülőt irányították volna, a bombákkal teletömött Ju 88-at a célpont közelében elengedve. Feltűnnek olyan bombázók, melyeket csak kísérni tudunk, és felbukkan a V-1-es is, melyet a legrátermettebb pilóták megpróbálhatnak lelőni becsapódás előtt.

A kiegészítőben bőven találunk új kampányokat és egyedi küldetéseket. Ezek között a missziók között egyaránt találunk olyanokat, melyekben az eredeti játék repülőivel abszolválhatunk, de akadnak bőven az újonnan bekerült repülőgépeket foglalkoztató küldetések is. Nem minden kampányban vagy küldetésben ülünk e legmodernebb gépekbe, hanem időnként olyan légi darálókban próbálhatjuk meg kivívni a sikert, mint a finn-orosz háborúban bevetett svéd J8A, mely a brit Gloster Gladiator egy változata.

Az IL-2 azon repülős szimulációk közé tartozik, melyekben nem mindegy, hogy milyen magasan találkozunk az ellenséges repülőkkel. Ez természetesen a valóságban sem mindegy, de sok fejlesztő megfeledkezik róla, hogy egy repülőgép harci képessége drasztikusan változhat a magasság függvényében. Az IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles - Aceben a legtöbb összecsapás viszonylag alacsonyan zajlik, így azok a repülők kerülnek előnybe, melyek a viszonylagos földközelben tudják a maximumot nyújtani. Vegyük például a P-39-es kobrát, mely nagy magasságokban nem veheti fel a versenyt más vadászokkal, de ezer méter alatt máris félelmetes ellenféllé válhat.

Alapos fejlődésen ment keresztül a mesterséges intelligencia is. Az eredeti játékra többen is panaszkodtak, hogy a küldetések során társaink kissé túl önveszélyesen repkednek, melyen javított a Forgotten Battles kiegészítő, de a gép vezérelte pilóták még mindig inkább tűntek robotoknak, mint valós katonáknak. Az Ace-ben ezzel szemben mind az ellenségek, mind a velünk együtt harcoló pilóták bevetnek olyan légi manővereket, mint a különféle csavarok, hirtelen emelkedések és süllyedések, vagy a váratlan irányváltások. Igen, az ellenfelek is megteszik ezeket, ami a játék nehézségének fokozódásával jár.

Az IL-2 legvonzóbb része kétségtelenül a többjátékos mód, és ez a legújabb kiegészítőbe csomagolt számos multiplayer küldetésből és kampányból is látszik. A küldetések egy részében egymás ellen, míg más missziókban egy csapatban küzdhetünk a gép vezérelte ellenségekkel. Most is vannak dinamikus küldetések, melyek jelen esetben a véletlenszerűen generált feladatokat jelentik.

Jó, jobb, még jobb. Ezt alighanem elmondhatjuk az IL-2 sorozatra, hisz a Forgotten Battles kiegészítő tényleg sokat tett az eredeti programhoz, az "addon addonja", az Ace pedig a Battlest tette még élvezetesebbé. Ez már csak azért is örömteli, mert ha a fejlesztők még jobban rákapnak a harci repülőgépes szimulátorokra, akkor a léc, melyet megpróbálhatnak alkotásaikkal átugrani, bizony igen magasra tétetett.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P3 800
RAM 256 Mbyte RAM
HDD 1.1 GB
VGA 32 MB VRAM
DirectX verzió Directx 9


Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK