Gigászi összegért licencel a Microsoft

A Microsoft  440 millió dollárt fizet az InterTrust cég különböző digitális másolásvédelmi technológiáinak használatáért. A vállalat korábban szabadalombitorlásért perelte be a szoftveróriást.

A kanadai InterTrust Technologies cég még 2001-ben fogta perbe a Microsoftot, melyet azzal vádolt, hogy jogtalanul használja fel egyes saját termékeiben a vállalat által kifejlesztett digitális jogkezelő (DRM) technológiákat. A 440 millió dollár megfizetésével a Microsoft megalakulása óta az egyik legnagyobb licencelési ügyletet hajtja végre, melyért cserébe felhasználhatja az InterTrust szabadalmait 20 éven át, s ezzel a két társaság közötti jogi küzdelem is lezárul. Iparági vélekedések szerint a kté cég közti vitás ügyek lezárása nyomán a nagy médiacégek és tartalomszolgáltatók előtt megnyílhat az út egy-egy konkrét DRM eljárás támogatása mellett.

A DRM technológiák különböző digitális formátumú tartalmak, például szövegek, illetve zene- és videofájlok illegális másolását teszik lehetetlenné, vagy nehezítik meg. A Microsoft nemrégiben az amerikai Sun céggel állapodott meg peren kívül az utóbbi cég Java nevű szoftverkörnyezetével kapcsolatos, illetve trösztellenes eljárások kapcsán. Ennek keretében a vállalat összesen 1,6 milliárd dollárt fizet vetélytársának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK