Adattolvajok akcióban

A számítógépeken tárolt adatállományok védelme az esetek többségében nincs megoldva.

Külső és belső veszélyek egyaránt leselkedhetnek az adatokra, s ha nem védik őket, akkor könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ennek következményei az adatok típusától függően az egyszerű kellemetlenségtől a komoly anyagi kárig terjedhetnek.Az adat-helyreállítással és -biztonsággal foglalkozó, norvégiai központú Ibas cég tanulmányából kiderül: az irodai technológia megkönnyíti az alkalmazottak számára, hogy ellopják a fontos vállalati információkat. A szellemi tulajdon eltulajdonításával foglalkozó és az Egyesült Királyságra vonatkozó kutatás azt találta, hogy az emberek 70 százaléka kulcsfontosságú információkat lop el a munkahelyéről. A legkeresettebb információk az e-mailes címlisták (54,3 százalék), az ügyfél-adatbázisok (30,4 százalék), valamint az értékesítési javaslatok és prezentációk (32,6 százalék).Munkahelytől lopni nem bűn?A megkérdezett cégek többségénél a tolvajok az irodai levelezőrendszert használták az információ kijuttatására. Az adattolvajok jelentős része - 30 százaléka - akkor lopott, amikor elhagyta a céget egy új munkahelyért.


Nem elítélendő

A megkérdezettek 72 százaléka nem tekintette elítélendőnek, hogy új állásához információkat tulajdonítson el korábbi munkahelyéről. Sokan úgy vélik, hogy jogosan viszik magukkal az információkat, mivel ők foglalkoztak az ügyfelekkel, és ők hozták létre az értékesítési adatbázisokat, sok időt töltve ezzel a munkával. Az ilyen tettet elkövető megkérdezettek több mint 80 százaléka indokolta ezzel cselekedetét. Egyébként mindennapos eset az értékesítési osztályokon, hogy az ügyfél-adatbázist átviszik az egyik cégtől a másikhoz, még ha az adott vállalkozás szempontjából ez az ügyfélkör közvetlenül nem is releváns.

Az adattolvajok az eltulajdonított információkat többségükben a cégtől a saját otthoni e-mailcímükre, internetes postafiókjukra továbbítják. Csak kis hányaduk, 21 százalékuk menti le az információt CD-re.A felmérés rámutatott néhány nemek szerinti különbségre is. A nők 20 százaléka tartja elfogadhatónak a fontos dokumentumok és állományok eltulajdonítását, szemben a férfiak 28 százalékával. A férfiak azonban gyakrabban mentik le maguknak interneten keresztül - vagy ritkábban CD-n - a cégük tulajdonát képező intellektuális tulajdont.

Előző
  • 1
  • 2
Következő