A mobiltelefonok ma még nem tudnak WLAN-okhoz kapcsolódni

Vannak okostelefonok, számítógéphez mérhető funkciókkal, és vannak okos kéziszámítógépek , telefonhoz mérhető funkciókkal. Az üzleti célra szánt telefonoknak sok tekintetben eltérő piaci igényeket kell kielégíteniük, mint a nem üzleti célra szántaknak. Olyan, a vezetéknélküli kommunikációt magasabb szintre emelő tulajdonságok, mint a Bluetooth vagy a WLAN, manapság már elengedhetetlenek. Ezekre jelenleg egyik okostelefon sem képes. A funkciók kihasználásához számítógép-kapacitások kellenek.

A másik fontos kérdés a bővíthetőség. Minden kéziszámítógép-gyártóra jellemző a bővíthetőség rugalmas kezelése. Azaz többnyire SD vagy CF kártyák segítségével nemcsak a kéziszámítógépek rendelkezésre álló memóriáját tudjuk drasztikusan növelni, hanem olyan kiegészítőket is tudunk használni, mint a GPS (Global Positioning System) vagy a vonalkódolvasás.

Azoknak a felhasználóknak, akiknek a cserélhető előlapok vagy például az FM rádió elengedhetetlen feltétele egy mobiltelefonnak, biztosan jobb megoldás egy alapvetően telefonálásra gyártott mobilkészülék. De azoknak a felhasználóknak, akiknek fontos, hogy lehetőleg egyetlen, integrált eszközben legyen benne minden, ami az úgynevezett mobiliroda koncepcióba belefér, előnyösebb választás egy kéziszámítógépbe szerelt mobiltelefon, mint fordítva.

Molnár Imre, vezérigazgató-helyettes, HP Magyarország