FaceOff Hockey, a jégkorongmenedzser

Újabb taggal gyarapodott a szöveges alapú sportmenedzser-programok sora. A .400 Soft próbálkozása, a FaceOff Hockey a National Hockey League eseményeibe engedi bekapcsolódni elsősorban azokat a játékosokat, akik járatosak NHL-berkekben.

Nyilvánvaló, hogy egy jégkorongos programmal elsősorban azok ülnek le játszani, akik kedvelik ezt a sportot, és nem szükséges elmagyarázni nekik, hogy mi a két vonalas les, a tilos felszabadítás, és nem keverik össze az NHL rövidítést valamilyen szociális szervezet nevével. Ennek ellenére vannak olyan gamerek, akik tán még sosem láttak jégkorongmérkőzést, és tán épp egy játék után kapnának kedvet e sporthoz. Az ilyen játékosok kedvéért került bele mondjuk az EASports NHL Hockey sorozatába a quick play menüpont, melyet aktiválva máris a jégen találhatjuk magunkat. Persze egy menedzseres játékban, mint amilyen a FaceOff Hockey, semmi értelme szingli gyakorlómeccsekről beszélni, de éppen ezért lenne szükséges, hogy a kezdő játékosok egy hagyományos sportjátéknál több segítséget kapjanak.

Ebből a kissé elnyújtott bevezetőből nyílván kiderül, hogy nem kapnak. A játékos első dolga mindjárt az indítani kívánt szezon paramétereinek beállítása, függetlenül attól, hogy esetleg csak a csapatokat, vagy a játékosokat tartalmazó adatbázisban kíván kicsit kutakodni. Nem, böngészgetés csak akkor, ha bekonfiguráltuk a ligát! Ehhez viszont már nem kapunk segítséget, pedig még a rájátszás köreiben megszerzendő győzelmeket, vagy a hosszabbítások módját is mi állítjuk be.

De legyünk kemények, NHL-analfabéták ne játszanak NHL-es sportmenedzser-programmal! Akinek nincsenek problémái a liga felépítésével, vagy magával a sportággal kapcsolatban, azok is találnak bukkanókat bőven a programban. Először is itt van mindjárt a kezelőfelület. Az még hagyján, hogy enyhén szólva idejétmúlt benyomást kelt, de igazán lehetett volna jobban organizálni a pontokat. Aligha érthető, hogy miért nem ugyanazon képernyőn állíthatjuk be a kezdőcsapatot, melyen a csapatösszeállítást vizsgálhatjuk meg. Miért nem lehet például ugyanabban a menüben kiválasztani a csapatkapitányt és helyetteseit? Jó, a cél nyílván az volt, hogy minél áttekinthetőbb legyen a menedzsment, de ez a törekvés nem sikeredett.

Idővel persze nem csak a Detroit Red Wings, hanem még a menürendszer is legyőzhető, de van itt még egy súlyosabb probléma! A játékban egész egyszerűen nincs karriermód! Igen, jól látja a kedves olvasó, a FaceOff Hockey egy olyan sportmenedzser, melyben egy szezont játszhatunk csak le, és ha ezzel megvagyunk, kezdhetünk minden elölről. Manapság egyre gyakrabban kérdőjelezik meg, hogy van-e egyáltalán létjogosultsága a szöveges játékoknak. A válasz nyílván igen, hisz nagyon sokan kedvelik ezt a kategóriát, de ilyen szarvashibákat nem követhetnek el az alkotók!

De szídtuk már eleget ezt a programot, nézzük a pozitívumokat, hisz azért akad ezekből is. Először is nemcsak a csapatok összeállítását, taktikáját határozhatjuk meg, hanem egy jó szerepjátékhoz hasonlóan aprólékosan "megtervezhetjük" csapatunk eszét, az edzőt. Egyfelől megadhatjuk, hogy mennyire forszírozza a győzelmeket, vagy elégedjen esetleg meg egy értékes idegenbeli győzelemmel, de emellett még személyiségét is kialakíthatjuk - próbáljon a játékosok lelkére beszélni az öltözőben, ordítson velük, vagy hagyja egyszerűen a stratégiát dolgozni.

Mivel az NHL nevét viselő programmal van dolgunk, természetesen a bajnokság csapataival és játékosaival találkozhatunk. Szerencsére a játékosok produkciója párhuzamban áll valóságos képességeikkel. A gólokat a programban is a valós gólvágók, St.Louis, vagy Bret Hull vágják, a csapatok meghatározó játékosai, mint Modano, Pronger, vagy Joe Sakic töltik a legtöbb időt a jégen, míg a büntetőpadon a FaceOff-ban is legtöbbször Tie (Die) Domi és Peter Worrell tűnik fel.

Szintén pozitívum, és sok szöveges menedzserprogramból kimaradt lehetőség, hogy átléphetünk bizonyos mérkőzéseket, sőt, akár egész hónapokat. Persze ez nem azt jelenti, hogy ekkor kimaradnak a mérkőzések, hanem azt, hogy a gép a legutóbbi beállításainkat figyelembe véve kalkulálja ki a végeredményeket. Ez persze veszélyes lehet, hisz ha megsérül egy alapember, lehet, hogy az MI automatikusan egy olyan fickóval helyettesíti, aki paramétereiben ugyan megüti a kívánalmakat, de az általunk felállított taktikába egyáltalán nem fér bele.

Összességében nehéz értékelni a FaceOff Hockeyt. Eleve nem könnyű  helyzet egy szöveges program megítélésénél, hiszen grafikáról és hanghatásokról, vagy éppen zenéről szinte nem is érdemes beszélni. Az embernek erőteljesen az a benyomása támad, hogy nem szántak elég időt a fejlesztők a játékra, hisz csak ezzel magyarázható, hogy nemes egyszerűséggel kihagyták a karriermódot, pedig egy ilyen programnak ez lenne a sava borsa. Akik nagyon benne vannak az NHL-ben, illetve fanatikus jégkorong-rajongók, azok azért ne hagyják ki, és próbálják meg haza vinni a Stanley Kupát.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P2 266
RAM 32 Mbyte RAM
HDD 20 MB


Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK