Vakok számára használhatatlan az Országos Választási Iroda (OVI) beszélő portálja, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) hiába jelezte előre, hogy nincs szüksége ilyen szolgáltatásra - közölte Szuhaj Mihály, a szervezet informatikai csoportvezetője csütörtökön az MTI-vel.

- A hangos portál azért használhatatlan, mert a vak emberek számítógépüket csak képernyőolvasó szoftverrel tudják működtetni, így viszont a hangeffektekkel amúgy is ellátott honlap és képernyőolvasó egyszerre beszél, a szöveg pedig teljesen érthetetlenné válik - mondta el Szuhaj Mihály, aki informatikusként maga is tervezett képernyőolvasó szoftvert sorstársai számára. Hozzátette: a hangos portál csak nagy sávszélességű internet-hozzáféréssel használható, ilyennel kevés vak ember rendelkezik, és ha a vak felhasználó nem jártas abban, hogyan kell a képernyőolvasóját erre az időre kikapcsolni, akkor a két szoftver kánonban olvas.  Közölte: az irodánál előre jelezték, hogy nincs szükségük a www.valasztas.hu hangos verziójára, csak egy vakbarát, akadálymentesített honlapra, amelynek kialakítása néhány órás, vagy legfeljebb pár napos munka, és költsége néhány tízezer forintra rúg. Az iroda végül ezt is kialakította, de ragaszkodott a hangos portál létrehozásához is - mondta. - Nem értjük hogy miért kellett erre 11 millió forintot elkölteni, közben más esetekben meg hiába fordulunk támogatásért a kormányzathoz - fűzte hozzá Szuhaj.
 

Az OVI március végén  mutatta be hangos portálját, amelynek segítségével a hangkártyával ellátott számítógépek menüit és az Európai Parlamenti választás honlapjának tartalmát színészek hangján ismertetik az érdeklődőkkel.