Video a Beethovent vezénylő humanoidról

A rendkívül gyorsan fejlődő robottechnika újabb szemléletes példája az a két videofelvétel, melyeken a Sony legújabb generációs emberszabású gépei szimfonikus zenekart vezényelnek, illetve csoportos táncot lejtenek.

Az elmúlt egy-két évben számos olyan emberszabású robotot fejlesztettek ki egyetemi kutatók és neves elektronikai világcégek, amelyek harcművészeti bemutatót tartottak, illetve tánclépéseket és más hasonló, az emberi mozgást utánzó mozdulatsorokat voltak képesek elvégezni. A legújabb ilyen jellegű kísérlet során a Sony Qrio nevű robotja egy egész zenekart vezényelt sikerrel - írja az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele. A mindössze 58 centiméter magas robot a március 15-én a tokiói Bunkamura hangversenyteremben megrendezett koncerten Beethoven V. szimfóniájának előadásakor vezényelte a Tokiói Filharmonikus Zenekart.

Két Qrio a márciusi CeBIT kiállításon

A robotkarmesterről készült videó-összeállítás a Sony webhelyén - itt - is megtekinthető. Szintén lenyűgöző az a 2003 decemberéből származó felvétel - letölthető Windows Media (wmw) fájlban -, amely négy Qrio bonyolult táncát szemlélteti.

A robot tervezéséről több szakértő is elismerően vélekedett. Daniel Paluska, a Massachusetts Institute of Technology robottechnikával foglalkozó kutatója, Robert Richardson, a Manchesteri Egyetem munkatársa, valamint Jerry Pratt, a sétáló robotokat gyártó Yobotics specialistája egyaránt elképesztőnek értékelte a teljesítményt. A szakemberek különösen a mozgássorok végrehajtásának sebességét, illetve azoknak az algoritmusoknak a szerepét emelték ki, amelyek a bonyolult mozgássorokat végrehajtó robotok egyensúlyának automatikus fenntartásáról gondoskodnak.

A szakértők ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy az emberszabású robotok esetében egy komoly feladat, nevezetesen az egyenetlen és kiszámíthatatlan terepen való navigáció problémája továbbra is megoldásra vár. Ez a képesség lehetővé tenné a robotok számára, hogy akár egyenetlen felszínen vagy lépcsőn felfelé is követni tudják az embert, ám az egyensúly fenntartása e feladatok végrehajtása közben még lényeges mérnöki problémákat vet fel.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKK