Érkeznek a cirill betűs internetes címek

A .ru orosz nemzeti domain-koordinációs központjának vezetője szerint már az idei év végén megjelenhetnek a hálón a cirill betűs internetcímek, amelyek aztán ugyanúgy portékává válhatnak, mint latin betűs társaik.

Maria Sztyepanova elmondta: az interneten vége szakad a latin betűs domainek monopóliumának. A .ru zónához tartozó oldalak regisztrációs stratégiájának kialakításával foglalkozó központ vezetője úgy látja, hogy a változás, az új címek megjelenése jelentősen kibővítheti a Runetet. Az oroszok most már "saját" ábécéjük használatával is regisztrálhatnak maguknak címeket, ráadásul az átírásból vagy a latin ábécé hiányos ismeretéből fakadó nehézségek is megszűnnek - tudósított az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Az átállás technikai hátterének kialakítása jelenleg is zajlik, ezt megkönnyíti, hogy a legelterjedtebb webböngészőt, az Internet Explorert fejlesztő Microsoft már korábban elfogadta a címek nemzeti nyelvre alkalmazhatóságának szabványait. A magyar ABC ékezetes karakterei már jelenleg is használhatók az internetes címrendszerben.

Jelenleg Oroszországban 12-14 millióan használják az internetet, a .ru zónában 235 ezer címet tartanak számon.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKK