A Netért Egyesület kezdeményezésére a Netért és a Matáv képviselői április  20-án  informális eszmecserét folytattak arról, miként léphetnének fel közösen is a betárcsázós csalások ellen - tájékozatott közleményben a hazai internetezők érdekvédelmét magára vállaló civil szervezet.

Dialerek
A betárcsázós csalás ismérvei és a megelőzés, védekezés hatékony módszerei.Összefoglaló a TechBázison

A Netért javaslatai elsősorban károk jövőbeni elkerülését szolgálják, ennek érdekében egy átfogó felvilágosító kampány előkészítését szorgalmazta, illetve javasolta  csaláshoz köthető számok, számmezők letiltásának a lehetőségének a megvizsgálását. A szervezet javasolta továbbá, hogy a Matáv nemzetközi színtéren is   lépjen   fel  a  külföldi szolgáltatóknál,  a  csalássorozat  további elterjedése érdekében.


Vizsgálják az együttműködés módjait

A Netért közleménye szerint a  találkozón Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalatot  is hátrányosan  érinti  a  betárcsázós csalás néven ismertté vált jelenség, mivel behajthatatlan  számlatartozásokat eredményez. Straub jelezte,  hogy  a  probléma  sok  országban jelentkezett és hasonló károkat okozott. Az elnök-vezérigazgató nyitott volt a tekintetben, hogy megvizsgálják annak a  lehetőségét,  hogy   megelőző, felvilágosító tevékenységüket a jövőben a Netérttel  együttműködve folytassák.

A jelenség lényege, hogy a hagyományos internetes modemet önálló életre keltik az úgynevezett tárcsázóprogramok (dialerek), melyeket a gyanútlan internetezők bizonyos honlapokra látogatva töltenek le - esetleg tudtukon kívül - számítógépükre. Ezek a dialer programok a normál netes kapcsolat helyett újat építenek fel, általában egy emelt díjas, tengerentúli vagy éppen műholdas számot csörgetve meg. A modemes netezők általában maguk sem tudnak róla, csak a következő havi telefonszámlájuk láttán fogtak gyanút. A csalás  csak a modemen internetre csatlakozókat veszélyezteti,   a   szélessávú   technikával netezőket  nem érinti.