Kedden három korábbi, e-mailben terjedő vírus újabb változatai jelentek meg az interneten. Ezzel párhuzamosan bár a - hétfőn megismert magyar nyelvű, politikai üzenetet hordozó - "képeslapvírus" rohamai csökkennek, még egyáltalán nem írható le.

Április 20-án, kedden dél körül megjelent az interneten, és Európa-szerte gyors ütemben terjed a Netsky.X féreg, amely a korábbi változatokkal, különösen a Netsky.U féreggel mutat jelentős hasonlóságot - tudósított a Vírushíradó hírlevele. A kártevő újdonsága az, hogy a fertőzött üzenetek rövidke szövege számos európai nyelven megjelenhet, aszerint, hogy milyen országkódra végződik a címzett domainneve. Akik már esetleg megfertőződtek a féreggel, egyedi mentesítő programot tölthetnek le, például innen.

A szintén kedden késő délután feltűnt Mimail.V (alias Moba) féreg a orábbi Mimail.T kártevő kissé átdolgozott változata, különösebb újdonságot nem hordoz. A keddi nap harmadik újonca, a MyDoom.J féreg különös kártevő, amit látszólag a Bugbear féreg és a korábbi MyDoom.G változat kódjából gyúrtak össze a hackerek. Ezért elképzelhető, hogy ez a két rosszindulatú programcsalád egy és azonos "VX-er" csoport munkája.

A vírusbiztonsági szoftverek kedd óta megjelent frissítései már védelmet nyújtanak mindhárom kártevő ellen.


Lecsengőben a hétfői "képeslapvírus"

Szerdára gyengülni látszanak a hétfőn még erőteljesen terjedő Zafi.a féregvírus rohamai (részletesen a vírusról). Bár a 2F biztonsági társaság statisztikái szerint a "képeslapvírusként" megismert kártevő továbbra is harmadik leggyakrabban előfordul elő e-mailekben, a kezdeti lendülete megtört. - Ez a Zafi igen erős hétfői médiajelenlétének tudható be, s persze annak, hogy a vírusszűrő szoftverek már hétfő óta felismerik az ilyen vírust hordozó e-maileket - véli a cég munkatársa, hozzátéve: szintén megkönnyíti felismerését, hogy egyetlen, könnyen azonosítható szabványlevelet használ. A 2F szerint aggodalomra a vírusban található időzítés adhat okot: a Zafi május 1. után inaktívvá válik, s ez a gyakorlat szerint arra utalhat, hogy készítője újabb verzión dolgozik.