Szupergyors fájlcsere az Internet2-n

2004.04.30. 15:58

Fájlcserélő hálózat indult az oktatási intézményeket és kutatóközpontokat szupergyors adatkapcsolattal összekötő Internet2 hálózaton.

A hagyományos internetes fájlcserélőkhöz hasonló, ám annál mérföldekkel gyorsabb adatátvitelt biztosító fájlmegosztó szolgáltatás kezdte meg működését a kutatási célokra felállított,  következő generációs világhálón, az Internet2-n.

Az i2hub névre hallgató fájlcserélő hálózat a hagyományos internetről ismert, nyílt forráskódú Direct Connect nevű szoftveren alapul, s Internet2-hozzáféréssel rendelkező egyetemi hallgatók használják a világ különböző pontjairól - számolt be a ZDNet. Bár a tudományos célokat szolgáló következő generációs hálózat egyes felhasználói aggodalmukat fejezték ki az Internet2 ilyen "alantas" célra történő felhasználása ellen, a fájlcserélőt kifejlesztő hallgatók azzal érvelnek, csupán a hálózat feles kapacitását használják ki.

Az egyetemek többségében a hagyományos internet használatát korlátozzák, vagy  teszik lehetetlenné a   fájlcserélők használatát, ám az Internet2 kapcsán rendszerint semmilyen restrikciót nem alkalmaznak az oktatási intézmények - nyilatkozta a projektben részt vevő egyik diák. A zene- és filmipar számára azért jelenthet nagy fenyegetést a fájlcserélő hálózatok megjelenése a következő generációs világhálón, mert azon a ma elterjedt szélessávú netelérés tízezerszeresével lehetséges adatokat továbbítani, így az Internet2-n keresztül nagyméretű fájlok is könnyedén továbbíthatók.

Szakértők szerint egyes oktatási intézmények eleve az Internet2-t használják adatátvitelre olyan esetekben, amikor az interneten keresztül továbbítandó adatok célja például egy másik olyan egyetem, amely csatlakozik az új generációs világhálóra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK