A szoftveróriás hétfőn jelentette be új digitális másolásvédelmi technológiáját. A korábban Janus kódnéven ismert szoftver támogatja a zenekölcsönző szolgáltatásokat is.

A Microsoft eredetileg egy évvel korábbra ígérte új generációs digitális jogkezelő (DRM) technológiájának piaci bevezetését, amely végül május 3-án debütált hivatalosan, és az asztali PC-ken kívül többek között hordozható zenelejátszókon, PDA-kon és okostelefonokon is elérhető lesz. Az új másolásvédelmi eljárást támogató eszközökkel a jövőben olyan fizetős szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni, amelyek fix havidíjért korlátlan mennyiségű zeneszámok vagy filmek letöltését teszik lehetővé, ám a letöltött állományokat csak addig lehet lejátszani, amíg a felhasználók fizetik a havidíjat.

A Windows Media Digital Rights Management emellett bizonyos megszorításokat is tartalmaz, például az amerikai filmstúdiók nyomására nem engedélyezi HDTV készülékek esetében az analóg videokimeneten történő átjátszást.

Napjainkban az interneten digitális formában zenéket értékesítő boltok közül az Apple cég iTunes nevű, jelenleg csak észak-amerikai felhasználók számára elérhető online zeneboltja a legnépszerűbb. Noha a neten zenét vásárló felhasználók 70 százaléka itt veszi meg és tölti le kedvenc számait, az iTunes-on sem lehetséges havi átalánydíjért hozzáférni a zenei katalógushoz, a szolgáltató 99 centes egységáron kínálja a korlátozottan CD-re is archiválható, hordozható eszközökre is átmásolható állományokat. A Microsoft közlése szerint az új DRM-technológiát az eszközgyártók közül többek között a Dell, a Creative, a Rio, a Samsung és az iRiver cégek, a tartalomszolgáltatók közül pedig a Disney és az AOL fogja támogatni egyelőre.