Bár a Sasser nevű féregvírus első két variánsának terjedése már csillapodni látszik, a károkozó újabb változatai újult erővel támadják potenciális biztonsági réseken át a Windowst futtató PC-ket.

A biztonsági szoftvereket fejlesztő Network Associates (NAI) statisztikái szerint szerdán visszaesett az első Sasser féreg és annak b variánsának előfordulási gyakorisága, a védőrendszerek jelenleg a kissé módosított felépítésű c és d variánsokból fogják el a legtöbbet. Mivel a Sasser vírusok nem e-mailben, hanem Windows  2000/XP rendszerek egy lehetséges biztonsági rését kihasználva automatikusan terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt.

Ugyanennyi idő alatt a Blaster durván tízezer gépet fertőzött meg, míg a Sasser esetében, annak d verziójával együtt már hatvankétezer fertőzött számítógépet regisztráltak. A fertőzés legszembetűnőbb jelei közé tartozik különböző hibaüzenetek megjelenése, illetve a rendszer gyakori újraindulása. A legutóbb megjelent, Sasser.d variáns a legtöbb áldozatát Észak-Amerikában szedte, a károkozóval fertőzött PC-k 80 százaléka itt található, a fennmaradó részen Európa és más régiók osztoznak.


A Windows Update is megsínyli

Joe Hartmann, a Trend Micro vezető víruskutatója szerint a Sasser féregcsalád valószínűleg még nincs a csúcson. Várakozásai szerint a féreg különböző változatai hosszú hónapokig, esetleg évekig is terjedni fognak a világhálón. A globális internetforgalom-monitorozással foglalkozó Netcraft adatai szerint kedden jelentősen lelassult a Microsoft szoftverfrissítéseket tartalmazó szerverének sebessége, mivel egy időben tetemes számú felhasználó kereste fel a Sasser vírus blokkolásához szükséges javítások beszerzése céljából. A szoftvercég közlése szerint a napokban négyszer annyian töltenek le biztonsági frissítéseket a Windows Update oldalról, mint 2003 tavaszán. Az ugyancsak a napokban megjelent Netsky.ac féregben annak készítői olyan üzenetet helyeztek el, melyben azt állítják, ők a felelősek a jelenleg intenzíven terjedő Sasser férgek megírásáért is. Ezt az állítás azóta szakértők is megvizsgálták, akik szerint a Netsky.v és a Sasser.d vírusok bizonyos funkcióinak kivitelezése nagyban hasonlít egymásra.