A múlt héten felbukkanó Sasser internetes vírus kódjának elemzésével próbál az FBI a kártevő készítőjének nyomára bukkanni. Eközben vállalatok és állami intézmények számítógépeinek ezreit bénítja meg a féregvírus.

A Microsoft bejelentése szerint az amerikai szövetségi nyomozóirodánál már folynak a munkálatok, ahol is a szakértői csoport a vírus szoftverének részletes analizálásával igyekszik fényt deríteni a készítője kilétére - adta hírül a BBC News. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet: a hasonló elemzések sok esetben nem szolgáltatnak használható információt egy adott vírus írójáról.

A Sasser vírus április végén bukkant fel, s néhány napig agresszívan terjedt világszerte, így Magyarországon is. Az eredeti verzió rohamai csillapodni látszanak, azonban a hét elején újabb módosulatok bukkantak fel. A fertőzés legszembetűnőbb jelei közé tartozik a különböző hibaüzenetek megjelenése, illetve a számítógép gyakori újraindulása. A baj elkerülésére érdemes frissíteni operációs rendszerünket és vírusbiztonsági szoftvert használni. Emellett szokásos módon a megelőzés hasznos módszere a beérkező e-mailekkel való elővigyázatos bánásmód, főképpen a gyanúsnak ítélt csatolmányok megnyitásának elkerülése.

Az elmúlt napokban tovább tartanak a Sasser rohamai. Az F-Secure finn informatikai biztonsági vállalat weboldalán néhány példával illusztrálja a kártevő okozta károk fokát: e szerint az Európai Bizottság brüsszeli irodáiban 1200, a tajvani postahivatal rendszereiben pedig 1600 számítógépet tett időlegesen működésképtelenné. A Sassert szintén megsínylette a londoni Heathrow repülőtér és a brit parti őrség informatikai rendszere.