Egy friss felmérés szerint a múlt év során közel 92 millió amerikai internethasználó kapott olyan e-mailt, melyben személyes adatait kísérelték megtudni csalók. A jelszótolvajok Magyarországon is megjelentek.

A Gartner  piackutató cég statisztikái szerint a tavalyi év során körülbelül 92 millió amerikai internetező elektronikus postafiókjaiba juttattak el olyan e-maileket, amelyekkel csalók az internetezők személyes adatait kívánták megszerezni. A Gartner felmérése szerint a felhasználók közül több mint 30 millióan biztosak abban, hogy áldozatául estek már ilyen jellegű e-mailes csalásoknak, 27 millióan pedig csak gyanítják ezt. A felnőtt korú felhasználók közül 11 millióan kattintottak a hamisított céges weboldalakra mutató linkekre, 3 százalékuk - közel 2 millió ember - pedig meg is adott ezeken bizalmas személyi adatokat.

Világszerte egyre gyakoribbak az angol nyelvterületen "phising" névre keresztelt internetes csalások. Ezek lényege, hogy a felhasználóknak olyan hivatalosnak tűnő e-mail üzeneteket küldenek ki például pénzintézetek nevében, amelyben személyes adataikat próbálják kiszedni belőlük. A hamis e-mailekben gyakorta egy olyan hiperlink is található, amely egy hamisított weboldalra vezet, ami általában nagyban hasonlít a valódi cég honlapjához. A webes felületen a csalók általában felhasználói nevek, jelszavak, illetve egyéb személyes adatok, például hitelkártyaszám megadására kísérlik meg rábírni a gyanútlan felhasználókat. A Gartner becslései szerint a phising-csalások a múlt évben összesen 1,2 milliárd dolláros kárt okoztak az amerikai pénzintézeteknek. Az elektronikus levelezőrendszerek vírus- és spamszűrésével foglalkozó brit MessageLabs cég becslései szerint az Egyesült Királyságban a múlt év vége óta ezerszeresére emelkedett a csalásokhoz használt e-mail üzenetek száma.

Tavaly ősszel Magyarországon ismeretlenek az Inter-Európa Bank weboldalának lemásolásával kívánták megszerezni a pénzintézet ügyfeleinek adatait, pár hónappal korábban pedig mások a [freemail]-felhasználók jelszavait kívánták hasonló módon kicsalni.