Több mint 8600 engedély nélkül működő internetkávézót zártak be a hatóságok Kínában február óta.    A bezárást a kávézók többsége esetében azért rendelték el, mert törvénysértő módon fiatalkorúakat is beengedtek - jelentette az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség csütörtökön.

A kínai ipari és kereskedelmi főhatóság közleménye szerint nagy károkat okoztak a tizenévesek lelki fejlődésében és zavarják az iskolai oktatást azok az internetkávézók, amelyekbe kiskorúakat is beengednek, s ez visszatetszést keltett a társadalomban. A kiskorúak előtt is nyitott és a "káros információk" terjedéséhez hozzájáruló netkávézók szigorú büntetésre számíthatnak - írta az Új Kína. A kommunista ország a hozzáférést biztosítókat felelősnek tartja az internetes tartalmakért. Az alap- és középfokú oktatási intézmények 200 méteres körzetében tilos internetkávézó üzemeltetése, ezzel a rendelkezéssel kívánják védeni a kiskorúakat a neten fellelhető pornográf tartalmaktól és attól, hogy rabjaivá váljanak az online játékoknak.
   
Az ország nyugati részén, Csungking (Chongqing) városában a múlt hónapban megbírságoltak egy ilyen létesítményt, mert két álomba zuhant tizenévest elgázolt egy vonat, miután megszakítás nélkül 48 órát töltöttek egy online videójátékkal.