Közösen egy jobb és gyorsabb internetért

Az atlantai Georgia Tech egyetem kutatói olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely több tízezer internetező számítógépéről összegyűjtött adatok alapján vizsgálja a háló teljesítményét. A NETI elnevezésű projekt fő célja az internet gyorsabbá és megbízhatóbbá tétele.

Amíg az internetes hálózat teljesítményét vizsgáló kutatások általában a gerinchálózat mentén található útvonalválasztók adatait használják fel, addig George Riley, az egyetem professzora, valamint Robby Simpson, az intézmény diplomás hallgatója közvetlenül a felhasználóktól igyekszik megszerezni az elemzéséhez szükséges információkat - adta hírül az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A fenti célból kifejlesztett szoftveralkalmazás a parancsok kiadása és végrehajtásuk között eltelt átlagos időtől a hálózati kapcsolat időtartamán és a letöltési időn keresztül a küldött, illetve fogadott adatcsomagok számáig számos különféle statisztikai adatot fog összegyűjteni a hálózat teljesítményéről. Ehhez minél több olyan önkéntes felhasználóra van szükség, aki letölti a NETI@home nevű nyílt forrású alkalmazást, amely az internetező számítógépéről begyűjtött adatokat a Georgia Tech egyik publikus szerverének küldi be, amelynek feladata az információk feldolgozása és elemzése lesz. A projekt által összegyűjtött adatok a NETI weboldalán keresztül más hálózatkutatók számára is elérhetők lesznek.

A projekt a földön kívüli intelligencia kutatásához hasonló metódust használó SETI@home-tól kölcsönözte a nevét. A SETI-ben részt vevő felhasználók egy központi szerverhez csatlakozva rádiócsillagászati adatok feldolgozásához ajánlják fel gépük számítási kapacitását.


Gyakorlati alkalmazások

Ha már kellő számú szélessávú eléréssel rendelkező felhasználó töltötte le az alkalmazást, a program által összegyűjtött adatok egy, a vírusok és férgek megjelenésére figyelmeztető, a hálózat forgalmában tetten érhető anomáliákra érzékeny rendszer kialakítását is lehetővé teszik majd. A NETI adatai alapján a kutatók a hálózati kapacitás és biztonság szempontjából legjobb és legrosszabb internetszolgáltatók listáját is el kívánják készíteni.

ITTK Infinit