Kedden internet-alapú videokonferencia-rendszerrel bővült a hazai felsőoktatás. Első lépésben több tucat egyetem és kutatóközpont jutott modern, multimédiás kommunikációs megoldáshoz.

Kovács Kálmán informatikai miniszter május 11-én a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program központjában sajtótájékoztató keretében átadta az NIIF videokonferencia rendszerét - tájékoztatott a szaktárca közleményben. A 2003 közepén indult videokonferencia projekt célja, hogy a hazai akadémiai közösséget országos méretű, korszerű videokonferencia infrastruktúrával és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal lássa el. A videokonferencia alapú kommunikáció jelentőségét az adja, hogy valószerű személyes jelenlét biztosításával az eddig alkalmazott módszereknél sokkal hatékonyabban támogatja a csoportmunkát, az egymástól távoli közösségek szoros együttműködését és kapcsolattartását.

A NIIF hálózata
Hbone, a magyarországi akadémiai közösség nagy sebességű internetes hálózata. Az HBone szolgálja ki a felsőoktatást, kutatás-fejlesztést, könyvtárakat és közgyűjteményeket, egy átjárón keresztül a Miniszterelnöki Hivatalhoz kapcsolódó kormányzati szerveket, valamint számos egyéb közintézményt is.

Az NIIF pályázat útján 36 professzionális, tárgyalótermi kategóriájú videokonferencia végberendezést helyezett el az NIIF gerinchálózathoz nagysebességgel kapcsolódó 31 felsőoktatási és kutatói intézménynél illetve könyvtárnál. A videokonferencia lehetősége tehát már a legtöbb jelentős hazai felsőoktatási és kutató-intézményben és több nagy könyvtárban rendelkezésre áll. A videokonferencia végberendezések és a nagyteljesítményű videokonferencia szerver gyártója a piacvezető amerikai Polycom, a rendszer szállítója az LNX. A szolgáltatás IP alapú, amely az NIIF nagysebességű gerinchálózatán (Hbone) került megvalósításra.

Az NIIF a videokonferencia szolgáltatás folyamatos bővítését tervezi újabb végpontok létesítésével, még több akadémiai intézmény bekapcsolásával és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésével és szélesítésével.