A fénymérés igen pontosnak mondható, leszámítva, hogy nagyjából fél fényértékkel alulexponál mindent, ami persze könnyedén korrigálható. Egyébként nagyon jól működő, következetes a fénymérés, sőt még különleges fényviszonyok esetén is jó beállításokat ad. A színekre nem lehet panasz, hiszen szinte minden fényforrásnál pontosak, a bőrtónusok kifejezetten szépek. Apró hiba, hogy a szaturáció az igen élénk színeknél kicsit elcsúszik. Az automatikus fehéregyensúly állításnak néhány fényforrással meggyűlik a baja, ugyanakkor a kézi beállítás tökéletesen használható.

Tekintse meg tesztfotóinkat!


Képminőség, képzaj

A Nikon többi gépéhez hasonlóan a képminőség most is kiváló. A D100-nál némileg élesebb képeket készít az új gép, viszont ennek következményeképp érzékenyebb a sűrűn mintázott felületekre, ezek képén gyakran moiré jelenik meg. A képzajjal sem lesz problémánk még az ISO 1600-as beállítással készült képek is használhatók. Érdekes módon a képek minősége akkor sem romlik jelentősen, ha kikapcsoljuk a zajcsökkentést.

Forrás: Nikon
Nikon D70

A képek minősége lényegében azonosnak tekinthető a D70 és a 300D esetében, bizonyos helyzetekben az egyik, míg más körülmények közt a másik teljesít egy hajszállal jobban. A képzaj mennyiségében sincs lényegi különbség, de a Nikonnál valamivel kevésbé zavaró. Fontos megemlíteni, hogy a képek minősége nagyban függ az alkalmazott lencséktől, azok állapotától, illetve az alkalmazott szűrőktől is. A Nikon igen jól alkalmazható este is, bár az autófókusz-segédfény ezen a gépen is elég brutális, de legalább nem a vaku villog. A segédfénynek köszönhetően az automatikus élességállítás tökéletesen működik. Az elkészült képek tiszták, fényesek, jól exponáltak, s színeik is pontosak, sőt még a képzaj sem zavaró.

A kereső - ahogy az olcsóbb tükörreflexes gépeknél sajnos ez megszokott - ez esetben sem mutatja a teljes képet, csak annak körülbelül 95-97 százalékát a gyújtótávtól függően. Az akkumulátor teljesítménye szintén elég meggyőző volt, de mint mindig most is célszerű hosszabb utak, nagyobb munkák előtt egy tartalék akkumulátor beszerzése.