Az informatikai miniszter kedden értékelte a szaktárca két éves munkáját. A jövőt tekintve az egyik legközelebbi lépés a harmadik generációs mobilszolgáltatások tenderkiírása - véli Kovács Kálmán.

Augusztus végéig kiírja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a harmadik generációs mobiltendert - közölte Kovács Kálmán, a tárca vezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette: a tervek szerint négy frekvenciaengedélyt adnak ki, s arra számítanak, hogy a mostani három GSM-szolgáltatón kívül is lesz érdeklődő a pályázat iránt. Kovács Kálmán úgy vélte, hogy három sikeres pályázat lesz majd a tenderen.

A harmadik generációs tender kapcsán nem akarnak túlságosan magas licencdíjat beszedni, mivel a cél az, legalább is a nagyvárosokban, hogy minél hamarabb működő hálózatokat hozzanak létre a licencet vásárló cégek. A miniszter kifejtette: a harmadik generációs licencet megvásárló szolgáltatónak lehetőséget nyújtanak arra, hogy szolgáltatást nyújtson 900, illetve 1800 megahertzen is.


Az elmúlt két év értékelése
   
A miniszter elmondta azt is: az elmúlt években sikeres volt a versenyszabályozás, illetve a versenypiac kialakítása, amit mutat az is, hogy az idén akár 10 százalékkal is csökkenhetnek a távközlési tarifák. Kovács Kálmán a tárca eddigi tevékenységét, illetve a jövőbeni terveit illetően elmondta: az előző két év a szabályozás, míg a következő kettő a digitális interneten keresztül elérhető tartalomszolgáltatások bővítése jegyében telik el. Emlékeztetett arra, hogy a versenyszabályozásnak köszönhetően már a vezetékes piacon is megjelent egy új szolgáltató, illetve eddig több mint 14 ezer vezetékes számot, s több száz mobil számot hordoztak az előfizetők. Kovács Kálmán elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban minden településen nőtt az otthon internetezők száma.
   
Kifejtette: a tárca, illetve a kormány közösségi internet hozzáférési lehetőségeket is támogatja, így például a közháló-program első szakaszában az oktatási intézményeket, míg az idén kezdődő második szakaszában már egyebek mellett az egészségügyi intézményeket és könyvtárakat is támogatják a világhálóhoz való kapcsolódásban.
   
Az információs társadalom- és gazdaságfejlesztésre az európai uniós és a magyar kormányzati forrásokat tekintve összesen 7,7 milliárd forint, míg 2005-2006-ban 27,5 milliárd forint jut.