Egy új amerikai elképzelés szerint a kihasználatlan televíziós frekvenciák általános jellegű adatforgalomra is felhasználhatók lennének. A vételi zavarok elkerülését szigorú szabályok akadályozzák majd meg.

A televízióműsorok sugárzására használt hullámhosszok újfajta felhasználásának ötlete az amerikai Federal Communications Commission-től (Szövetségi Távközlési Bizottság, FCC) származik. Ennek értelmében az eddig kizárólag erre a célra fenntartott frekvenciákon a jövőben egyéb jellegű vezeték nélküli adatforgalom is működhetne. A sávokat így drótnélküli hálózati kártyák, mobiltelefonok hasonló headsetjei, vagy éppen egerek és billentyűzetek is használhatnék kommunikációs célokra. Az FCC ehhez először mindenképpen ki kell dolgozni olyan módszereket, melyek garantálják, hogy az új adatforgalom nem zavarja a tévésugárzások működését. Ez hónapokat vehet igénybe - véli a bizottság.

A hatóság szerint a 900 megahertz alatti és a 3 gigahertzes frekvenciák felszabadítása rendkívüli mértékben serkentené a vezeték nélküli eszközök terjedését, s hosszabb távon a szélessávú internet is érkezhetne ezekből a tartományokból.