Spamgátló technológia a Yahoo-tól

A Yahoo portált működtető cég kedden egy olyan újfajta elektronikus levelezési szabványt jelentett be, amely lehetetlenné tenné az e-mailek küldőjének meghamisítását, így megnehezítené a kéretlen levélküldők dolgát a jövőben.

Az ismert portál mögött álló Yahoo cég által kidolgozott DomainKeys nevű technológia lényege, hogy a kimenő üzenetekbe egy titkosított digitális aláírást ágyaz. Ebből egyértelműen azonosítható az a hálózati kiszolgáló, amelyen keresztül az adott üzenetet elküldték, így lehetetlenné válna a küldő címének meghamisítása - amelyet napjainkban a kéretlenlevél-küldők előszeretettel alkalmaznak.

Az azonosíthatóságnak köszönhetően a technológiát alkalmazó levelezési rendszereken könnyen nyomon követhetők a kéretlen levelek küldői, a hamis feladóval kiküldött spam-üzenetek pedig a jelenleginél egyszerűbben kiszűrhetők. A megoldás a Yahoo közlése szerint emellett az angol szakzsargonban "phishing" névre keresztelt csalástípussal szemben is védelmet nyújt, melyek során nagy cégek nevében kiküldött hamis e-mailekkel és lemásolt weboldalak létrehozásával személyes információkat kísérelnek meg szerezni a felhasználóktól. A DomainKeys technológiát a cégek ingyenesen implementálhatják termékeikbe - közölte a Yahoo.

KAPCSOLÓDÓ CIKK