Kisfogyasztású processzorok az AMD-től

Az AMD hétfőn bemutatta új, beágyazott rendszerekbe szánt, kis áramigényű Geode processzorait, amelyek működésükhöz nem igényel ventilátoros hűtést.

Az AMD hétfőn mutatta be vadonatúj, kis áramigényű processzorait, melyeket többek között set-top boxokba és más elektronikai eszközökbe szánnak. A gyártó új, Geode NX processzora a hagyományos PC-kből ismert Athlon XP lapka átdolgozott változata, amely 1 gigahertzes órajelen működik, fogyasztása pedig mindössze 6 watt, míg az 1,4 gigahertzes változaté 14 watt . A chip érdekessége, hogy működéséhez nem igényel ventilátoros hűtést, így például nappalikba szánt mini-PC-kben, és hálózati eszközökben is jól alkalmazható. Az AMD második újdonsága, a Geode GX lapka háromféle, 400 és 366  és 333megahertzen működő változatban lesz kapható, fogyasztása pedig csupán 1 watt.

A processzorgyártó a múlt év nyarán vásárolta fel a National Semiconductor nevű chipgyártó cég beágyazott rendszerekbe szánt Geode processzorokat gyártó részlegét. A Geode processzorcsaláddal az AMD az Intel többek között kézi számítógépekben használatos Xscale processzoraival, illetve a Transmeta és a VIA hasonló termékeivek kíván versenyre kelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK