Windows készül szuperszámítógépekhez

Windows Server HPC Edition néven a Microsoft kifejezetten szuperszámítógépek igényeihez igazodó operációs rendszert tervez piacra dobni. A nagy számítási teljesítményű szuperkomputereken manapság elsősorban Unixot vagy Linuxot futtatnak.

A szoftveróriásnál egy High Performance Computing névre keresztelt külön részlegnél foglalkoznak a szuperszámítógépes operációs rendszerrel kapcsolatos fejlesztésekhez. A Microsoft közlése szerint a Windows HPC Editiont futtató szuperszámítógépekhez egyszerűen lehet majd csatlakoztatni asztali PC-ket, melyek használói igénye esetén könnyen hozzáférhetnek majd a a szupergépek kapacitásához nagy számítási teljesítményt igénylő feladatok elvégzéséhez. Emellett elérhető lesz alá a szoftvercég SQL Server nevű adatbázis szoftverének szupergépes változata, amelynek várhatóan jövőre megjelenő következő verziója a jelenlegi változatnál jobban megbirkózik majd nagy adatbázisokkal és jobban együttműködik majd a fürtözött rendszerekkel.

A szupergépes Windows sikere nagyon fontos a Microsoft számára, mivel a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsoroló Top500.org webhely 500-as listáján találhat komputerek közül mindössze néhány futtat Windowst. A Windows HPC Edition pontos megjelenéséről a vállalat egyelőre nem szolgált pontos információkkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK