Panasonic LC70 - A keserű pirula

Nemrégiben bemutattuk a Panasonic két kompakt digitális fényképezőgépét, az FX1-et és FX5-öt, melyek külsejükkel, minőségükkel kiemelkedtek a szürke átlagból. Ezúttal egy újabb "Panát" vettünk górcső alá, a teszt végén azonban nem titkolt csalódással búcsúztunk a géptől.

Egy szomorú tapasztalat megosztásával kell kezdenünk, hiszen vizsgálódásunk alapján az LC70 azon kevés Panasonic digitális fényképezőgép közé tartozik, melyben semmi különlegest nem találunk. Igaz, a ma már kötelezőnek számító funkciók és beállítási lehetőségek megtalálhatók benne, de igazából csak a Leica gyártmányú objektív az, ami némi pozitívumot jelenthet a riválisokkal szemben.

Sajnálatos módon ennél a modellnél már az [origo]-nál korábban megfordult FX gépeknél kiemelt design és minőség sem figyelhető meg. Ez persze még önmagában nem lenne baj, hiszen sok vásárló nem is keres extra funkciókkal teletömött kamerát, csak egy egyszerűen kezelhető, olcsó fényképezőgépet szeretne. Azonban pont az utóbbi pontnál bukik meg a vizsgált Lumix, hiszen kategóriájában jóval olcsóbban találhatunk hasonló tudású és minőségű gépeket.


Jellemzők, funkciók

A teljes nevén Panasonic Lumix DMC-LC70 megismert gép 4 millió képpontos CCD szenzorral készül, így a felvételek maximális mérete 2304x1728 pixel lehet. A JPEG formátumú fotók, ahogy minden Lumixnál, úgy itt is SecureDigital, illetve MultiMediaCard memóriára menthetők. Az objektív átfogása teljesen átlagos (kisfilmes rendszerre átszámítva 35-105 mm), legnagyobb fényereje F2,8-4,9. A leghosszabb záridő 8, a legrövidebb 1/2000 másodperc, A szenzor érzékenysége pedig ISO 50/100/200/400 között állítható.

Forrás: Panasonic
Panasonic Lumix DMC-LC70

A gép vezérlése, mint a legtöbb egyszerűbb kompaktnál, úgy ennél a gépnél is jobbára automatikus, bár az érzékenység, a fehéregyensúly közvetlenül is állítható. Lehetőség van spotmérés és expozíciókorrekció alkalmazására is, illetve a képek hisztogrammjának megjelenítésére. Spot-módban egyébként nem csak a fénymérés, de az élességállítás is a képmező egy kis része alapján történik, ami ráadásul nem csak a kép közepe lehet. A programtárcsára persze csak automata és tematikus üzemmódok kerültek, azonban a szokásos programok mellett találunk egy energiatakarékos üzemmódot is. Az LC70 sorozatfelvételek és expozíciós sorok készítésére is képes. A komponáláshoz használhatjuk az apró optikai keresőt (ez persze nem mutatja a teljes képet), valamint a kijelzőt is, ami száz százalékos lefedettségűnek tekinthető, sőt a vízszintesek, függőlegesek beállításához még segédvonalak megjelenítésére is képes.

Az üzemeltetéshez AA típusú ceruzaelem, illetve akkumulátor szükséges, amit töltővel együtt mellékelnek is a géphez. Természetesen a képek számítógépre másolhatók, ehhez USB-kábel szükséges, emellett a fotók számítógép nélkül is kinyomtathatók a PictBridge szabvánnyal kompatibilis printerekkel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK