Több új terméket mutatott be pénteken a Nikon. Újabb kompakt digitális fényképezőgéppel bővült a Coolpix sorozat; emellett a tükörreflexes gépek használóit sem felejtette el a cég, hiszen egy teleobjektív, valamint egy telekonverter kifejlesztéséről is beszámolt.

A Nikon Coolpix 4100 a januárban megjelent 3200-ra épül, annak 4 megapixeles verziójának tekinthető. Az optika átfogása továbbra is háromszoros, ám az új modell nagyobb látószöggel bír (35-105 mm), viszont fényereje csökkent (F2,8-F4,9). Más jelentős eltérés nem tapasztalható a korábbi modellhez képest, a képek tárolására 14,5 megabájt memória áll rendelkezésre, mely SecureDigital memóriakártyákkal bővíthető. A képek megtekintésére 1,6 collos LCD kijelző szolgál, ami felvételkor keresőként is használható. A vezérlés sem változott, most is az egyszerű kezelést igénylők számára ideális.

Forrás: Nikon
Nikon Coolpix 4100

A hamarosan kapható géphez opcionálisan puha tok, 40 méteres mélységig használható víz alatti kameratok és hálózati adapter is elérhető lesz.

A professzionális fotósok számára lehet érdekes a Nikon új teleobjektívje, az AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED. A nagy fényerejű optikába ráadásul képstabilizátort is építettek, így még kevés fény esetén is jó eséllyel születhetnek éles felvételek. A fentieken túl a lencsetagok mozgásáért felelős motor is rendkívül, halk így az optika élességállításkor nem kelt zajt, ami például természetfotózáskor lehet nagyon hasznos.

Szintén újdonság, hogy az eddig 1,4-szeres, illetve kétszeres telekonverter mellett ezentúl 1,7-szeres nagyítású konverter lencse is vásárolható a Nikon objektívjeihez. A TC-17E II AF-S és AF-I rendszerű Nikon optikákkal használható, sőt a képstabilizátoros objektívekkel is tökéletesen együttműködik. A gyári adatok szerint a konverter 1,5 fényértékkel csökkenti a hozzáillesztett optikák fényerejét.