Piackorlátozástól tartanak az alternatívok

Az alternatív távközlési szolgáltatók szerint a Matáv új összekapcsolási ajánlata korlátozhatja a többi cég szolgáltatásnyújtási szabadságát, végső soron pedig a bérelt vonali piacról történő kiszorulásukhoz vezethet.

Az ATSZE tagjai
Antenna Hungária Rt., BankNet Kft., BT (Worldwide) Magyarországi Fióktelepe, eTel Magyarország Kft., Euroweb Rt., GTS-DataNet Távközlési Kft., HungaroDigitel Kft., Novacom Távközlési Kft., PanTel Rt., UPC Magyarország Kft., UUNET Magyarország Internet-szolgáltató Kft.

Csütörtöki közleménye szerint a több társaságot tömörítő Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) elégedett a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók új referencia összekapcsolási tervezeteinek Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által megállapított összekapcsolási percdíjaival. Az ATSzE nehezményezi azonban, hogy az összekapcsolás költségeit (pl. a két hálózatot összekötő bérelt vonalak költségeit) egyedül az alternatívok kötelesek viselni, annak ellenére, hogy az összekapcsolás bevételeiből a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók is részesülnek.

Így, amennyiben a Matáv új referencia összekapcsolási ajánlata (MARIO) kerül elfogadásra, a Matáv kiszoríthatja az alternatív szolgáltatókat a bérelt vonali piacokról - vélekedik az érdekvédelmi szervezet.

Az ATSZE szerint a MARIO tervezet jelenlegi formájában több okból is korlátozza az alternatív szolgáltatók szolgáltatásnyújtási szabadságát, valamint a műszaki technológiai újítások elterjedését, mivel megszabja az alternatív szolgáltatók által nyújtható szolgáltatások körét és tartalmát, továbbá indokolatlan költségekkel terheli őket.