Eldobható e-mailcím szolgáltatást indított egy magyarországi civil szervezet. Az egyszerű megoldás segítséget jelenthet a postafiókokat elárasztó kéretlen levelek ellen.

Az Internet Fejlesztési Alapítvány (INFA) Magyarországon egyedülálló, ingyenes szolgáltatást indított a spam elleni küzdelem égisze alatt - tájékoztatott a nemrégen alakult civil szervezet pénteken közleményben. A külföldi példákból ismert "eldobható" e-mailcím szolgáltatás lényege, hogy megakadályozza a különféle weblapokon kitöltött regisztrációkban megadott e-mailcímek későbbi spammelését, mivel az ott megadott elérhetőség 24 órán belül megszűnik. Ennek hasznát azok érezhetik igazán, akik gyakran regisztrálnak egy-egy olyan szolgáltatás keretében, amely napi rutinjukhoz elengedhetetlen, ugyanakkor nem bíznak meg száz százalékig a másik oldal adatkezelési elveiben.

Működését tekintve az "eldobható" e-mail cím lényegében egy e-mail továbbító rendszer, amely regisztrálótól bekér egy már használatban lévő, saját elektronikus-levél címet, melyhez automatikusan generál egy @infa.hu végződésű, véletlenszerű elérhetőséget. Az erre a címre érkező leveleket a rendszer 24 órán keresztül továbbítja a felhasználó állandó postafiókjába, szűrés nélkül. Közleménye szerint az INFA nem készít nyilvántartást a megadott, a továbbítás célját jelentő valós e-mailcímekről.

24 óra lejárta után az automatikusan generált e-mail címek törlődnek a rendszerből és az átirányítás megszűnik. Így amennyiben a későbbiekben az "eldobható" címet valaki etikátlan (vírusküldés, kéretlen levél) célokra használná fel, arról az a felhasználóhoz nem jut el, a küldőhöz a levél az e-mailcím nem létezik üzenettel automatikusan "visszapattan".