Májusi vírustoplista: továbbra is élen a Netsky

Áprilisról májusra valamelyest csökkent az internetes vírusfenyegetettság - derül ki egy friss felmérésből. A kártevők tízes toplistáját továbbra is a tavasszal ellenállhatatlan Netsky-család uralja.

A Trend Micro informatikai biztonsági társaság májusban kevesebb fenyegetést észlelt, mint áprilisban, mintegy 1050 új rosszindulatú kódot (számítógépférget, vírust, trójai és egyéb rosszindulatú programot) azonosított, az előző havi 1700-zal szemben - derül ki a vállalat május végi közleményéből. Ha megtekintjük a tíz legjelentősebb májusi vírusfenyegetést, láthatjuk, hogy a rosszindulatú kódok 100 százaléka férgekhez kapcsolható.

A májusi adatokból kitűnik, hogy a fenyegetések nagy része még mindig a Netsky különböző variánsaihoz tartozik, hangsúlyozva a Bagle és Netsky írói közötti háború kegyetlenségét. Május 8-án Németországban letartóztattak egy, a Netsky (és talán a Sasser) féreg írásával gyanúsított személyt.  Ettől függetlenül lehetséges, hogy nem ez az egy ember felelős a Netsky összes variánsáért - különösen azért, mert a Netsky új variánsai is megjelentek a gyanúsított letartóztatása után.


A 10 legjelentősebb online fenyegetés
(Trend Micro, május 1-25.)

1. NETSKY.P
2. MYDOOM.A
3. NETSKY.P
4. NETSKY.D
5. NETSKY.B
6. NIMDA.A
7. NETSKY.Z
8. SASSER.E
9. NETSKY.Q
10. NETSKY.C


A MyDoom.A  második helyezést ért el. Ez eléggé meglepő, mivel a kód szerint a terjedés február elején leáll - éppen ezért úgy tűnik, hogy rengeteg számítógép fut rossz rendszeridő beállításokkal.  Egy másik érdekes jelenség, hogy a NIMDA bekerült az első tíz közé. A Trend Micro szerint ez is mutatja, hogy milyen nehéz a hálózati vírusok fölé kerekedni a hagyományos megoldások használatával: az összes vírusvédelmi szállító észleli ezt a vírust, mintegy három éve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK