Internet-terminálok a hazai egyházaknál is

A hazai egyházak is részt vesznek az eMagyarország informatikai program nyilvános internetes termináljainak működtetésében - közölte az informatikai miniszter. Az egyházak haladnának a korral, a lelkészek közötti újfajta kommunikációt pedig az úgynevezett "fáternet" segítené.

Az eMagyarország-program keretében nyilvános közösségi internet-hozzáférési pontok jöttek és jönnek létre országszerte, ezeket önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel, internetkávézókkal együttműködve alakítja ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Az IHM 2530 település 7300 intézményét akarja bevonni az eMagyarország programmal.
   
A református egyház eddig 160 eMagyarország pontot, az evangélikus 36-ot, míg a katolikus egyház 10 ePontot fogadott be és működtet - közölte hétfőn Kovács Kálmán informatikai miniszter. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára elmondta: az egyházak létéhez hozzátartozik a kommunikáció, a kommunikáció eszköze pedig koronként változik. A püspök hozzátette: korunkban az internet olyan kommunikációs eszközt kínál, amelyet az egyháznak is használni kell.Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke szerint az eMagyarországhoz kapcsolódás az egyház számára egyszerre jelenti "az ajtók kinyitását" és az emberek után indulást, az emberek elérését. A püspök közlése szerint az evangélikus egyház saját tartalmát online hittanóra beindítására és az úgynevezett fáternet (lelkészek közötti internetes hálózat) működtetésére próbálja használni.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK