A Microsoft fellebbezést nyújtott be a luxembourg-i Európai Bírósághoz az Európai Bizottság márciusi döntése ellen, amely rekordösszegű, 497 millió eurós bírságot rótt ki és üzleti gyakorlatának megváltatására kötelezte a redmondi központú szoftveróriást.

Az Európai Bizottság március 24-én szabta ki a nagy összegű pénzbüntetést a Microsoftra, amiért uralkodó piaci helyzetével visszaélve megsértette az uniós versenyszabályokat. Ez a legnagyobb összegű bírság, amelyet Brüsszel egyetlen vállalatra valaha is kiszabott a versenyszabályok megsértése miatt. A döntés több mint öt éve tartó vizsgálatokat zárt le, amelyeket az uniós versenyhatóság két különálló, de természetüket tekintve hasonló ügyben folytatott az amerikai óriásvállalat ellen. Az egyik az - ugyancsak amerikai - Sun Microsystems 1998-ban benyújtott panasza alapján indult. E szerint a Microsoft nem hajlandó megosztani versenytársaival az olyan hálózati csatolókra vonatkozó információkat, amelyek lehetővé tennék, hogy más cégek kiszolgálói feladatokat ellátó operációs rendszerei zökkenőmentesen együtt tudjanak működni a Microsoft Windows rendszereit futtató asztali számítógépekkel.

Az EU végrehajtó intézménye kötelezte továbbá a társaságot, hogy 90, illetve 120 napon belül hozza meg a tisztességes versenyfeltételek helyreállításához általa szükségesnek nevezett intézkedéseket. A Microsoft már a pénzbírság kiszabásakor bejelentette, hogy meg fogja fellebbezni a bizottság döntését, melynek nyomán szakértők szerint még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani.