Magyarország néhány héten belül benyújthatja az Európai Bizottságnak a szélessávú adatforgalmi hálózatok fejlesztéséről szóló nemzeti stratégiáját - közölte az MTI-vel csütörtökön az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára.

Csepeli György azt követően beszélt erről, hogy Luxemburgban részt vett az EU-tagállamok távközlési, közlekedési és energiapolitikai kérdésekért felelős minisztereinek a tanácsülésén. Tájékoztatása szerint a stratégia kidolgozása lényegében befejeződött; az elképzelésekről most az üzleti partnerekkel folynak az egyeztetések, és az első visszhangok nagyon kedvezőek.

A beterjesztést illetően okozhat bizonyos technikai gondokat, hogy július 1-jén változik az EU soros elnöksége (Írországtól Hollandia veszi át az ezzel kapcsolatos feladatokat), illetve távozik az Európai Bizottságból az ipari és informatikai kérdésekért felelős Erkki Liikanen. Néhány hetes késésnek azonban ebből a szempontból nem lesz jelentősége - tette hozzá az államtitkár.
   
A széles sávú összeköttetések fejlesztését szolgáló nemzeti stratégiák az eEurope cselekvési terv értékelésének, illetve a jövő évre szóló frissítésének részeként szerepeltek a tanács napirendjén. A stratégiákat a korábbi 15 tagállam mindegyike elkészítette már, a újonnan csatlakozott tíz országnak pedig legkésőbb az idei év végéig kell megtennie ezt. A bizottság most ismertetett helyzetjelentéséből az derült ki, hogy e téren egy év alatt is nagy fejlődés ment végbe a tagállamokban. Magyarországnak még maradtak tennivalói, mert bár látványos, 100 százalékos bővülést ért el, az arányokat tekintve ez csak 2-ről 4 százalékra való emelkedést jelent - állapította meg Csepeli György. Magyarország esetében az jelent hozzáadott értéket, hogy az iskolai hálózatok - a középiskolákkal bezárólag - már szélessávú összeköttetésekkel működnek, a Közháló program keretében pedig 2400 végpontot fognak bekapcsolni az ország egész területén.