Kampánycsend a wapportálokon is

A három hazai mobilszolgáltató nem sérti meg a péntek éjféltől vasárnap este hét óráig tartó kampánycsendet, így saját mobilinternetes oldalaikon nem tesznek közzé a választás befolyásolására alkalmas információt.

A T-Mobile Magyarország kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, az általuk szerkesztett wapoldalakon "100 százalékban megvalósul a kampánycsend".Vasárnap este 7 óráig nem lesz a wapon olyan tartalmú hír, amely befolyásolhatná a választást, és nem küldünk olyan sms-híreket, amelyek a kampánycsendet sértenék - mondta G. Németh György.

A Pannon GSM sem tesz közzé a választás befolyásolására alkalmas információt saját wapoldalán, és ilyen tartalmú híreket sem küld előfizetőinek - közölte Somlyai Dóra kommunikációs igazgató. A Vodafone kommunikációs felelőse, Hevesi Nóra ugyancsak azt mondta, a Vodafone nem fogja megsérteni wapján a kampánycsendet.

A választási törvény szerint a "kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így (...) a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton". Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke korábban elmondta: a területi választási bizottságok és az általa vezetett testület hatáskörébe tartozik a kampánycsendsértés tényének megállapítása.Tájékoztatása szerint ugyanakkor a kampánycsend megsértésének nincs szankciója, legfeljebb annyi, hogy az ezt megállapító választási bizottsági határozat nyilvánosságra kerül.

Mint ismeretes, a jelentős hazai tartalomszolgáltatókat tömörítő  Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) is bejelentette, hogy tagjai a kampánycsend idején nyitóoldalukon nem tesznek közzé választással kapcsolatos információkat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK