Több országban számos embert vettek őrizetbe a hatóságok, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt ahhoz, hogy a Valve Software készülő Half-Life 2 nevű játékszoftverének forráskódjának egy része a világhálóra került.

A Valve csütörtökön jelentette be, hogy a hatóságok több országban is letartóztattak számos olyan embert, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt ahhoz, hogy a készülő Half-Life 2 játék alapjait képező szoftverkód egy része az interneten is elérhetővé vált tavaly októberben.

A forráskód a cég hálózatába behatoló hackerek tudták megkaparintani, s kiszivárgásának eredményeként a játék megjelenését későbbre halasztották. Mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak, az FBI képviselője nem szolgált bővebb információkkal a letartóztatásokról, ugyanakkor a Valve szóvivője elmondta, a nyomozás sikeréhez nagymértékben hozzájárultak a Half-Life játék rajongói által a szoftvercéghez eljuttatott információk. Egy német internetes magazin, a Heise Online értesülései szerint a nyomozóhivatal szerint egy, az Agobot nevű trójai program elkészítésével vádolt, nemrégiben letartóztatott német férfi is részt vehetett a cég rendszerébe való betörésben. A Valve továbbra sem jelentette be a Half-Life 2 pontos megjelenési dátumát, mindössze annyit közölt, a játék valamikor a nyár folyamán kerül majd a boltokba.