Az áprilisban nagy visszhangot keltett "képeslapvírus" újabb verziója terjed az interneten. A kártevő ismét megtévesztő üzenetekkel igyekszik lépre csalni a gyanútlan netezőket.

A Zafi.b email üzenetek mellékleteként és megosztott fájlok segítségével terjed, a levél szövegében különböző nyelveken írott üzenet szerepelhet - tájékoztatott közleményben pénteken a Virusbuster biztonsági cég. Legtöbb esetben virtuális képeslap megtekintésére szólítja fel a felhasználót, de ingyenes SMS küldő szolgáltatás reklámszövegét is küldheti. A kártevő kísérletet tesz bizonyos antivírus és tűzfal termékek futásának leállítására, illetve a mappájában levő programfájlokat lecserélheti saját magára.
 
A magyar nyelvű e-mailek szövegei alábbiak lehetnek:

Anita
eIngyen SMS!
"regiszt.php?3124freesms.index777.pif"
Anita
eTessek mosolyogni!!!
"meztelen csajok fociznak.flash.jpg.pif"
Ha ez a k=E9p sem tud felviditani, akkor feladom!
Sok puszi: 
Anita
eSoxor Csok!
"anita.image043.jpg.pif"
Szia!
Aranyos vagy, j=F3 volt dumcsizni veled a neten!
 

A Zafi.b eltávolítása a fertőzött állományok törlésével, illetve a módosított regisztrációs adatbázis bejegyzések helyreállításával lehetséges. Az informatikai biztonsági társaságok a vírusirtó programok frissítésére hívják fel a figyelmet.

Az új kártevő az április közepén felbukkanó és viharosan terjedő Zafi.a variánsa. Az előző Zafi "Képeslapja érkezett" tárgysorú e-mailben terjedt:  a levél az ígért üzenetet, hanem egy új, Windowst futtató PC-ket támadó vírust rejt magában. Az e-mailben található link valójában a csatolt fájlként érkező kártevőt aktiválja, amely kísérletet tesz a számítógép védelmi szoftverének lekapcsolására, valamint e-mailben, az [origo]-ról elérhető Meglep.hu-ról érkező képeslapnak álcázva továbbítja magát a merevlemezről begyűjtött címekre. A kártevő kódjában a a vírus írója a magyar kormány munkáját bírálja, s többek között azt állítja, hogy az országban több millióan éheznek és élnek szegénységben, miközben a parlamentben dolgozók vagyonokra tesznek szert.