A mozgáskorlátozottak és az internet

A mozgáskorlátozottak és más fogyatékossággal élők számára mind jelentősebb szerepe van az internetnek, amely nemcsak tájékoztatja őket a világ dolgairól, de megkönnyíti számukra a vásárlást is - írja a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének folyóirata, a Humanitas.

Ma már ki sem kell lépni a lakásból, vagy éppen felkelni a kerekesszékből, hogy valaki az antikvár könyvtől az ingatlanig vagy a repülőjegyig bármit vásárolhasson. Ajánlatos az internetes vásárlások számára külön bankkártyát váltani, amin nem a család összegyűjtött pénzét spájzoljuk - tanácsolja a folyóirat. Jó tudni azt is, hogy a szállítási és postázási költség olykor magasabb lehet, mint gondoljuk. Az említett folyóirat egyik olvasója például tudtul adja sorstársainak, hogy a kedvenc antikváriumos honlapján böngészett a könyvek között és vásárolt is, ám kiderült, hogy 635 forintot kellett fizetnie a szállításért, így többe került a kötet, mintha megkérte volna az egyik ismerősét, hogy vegye meg azt számára az egyik könyvesboltban.
   
Bizonyos fokig az internetfüggőség is kialakulhat a fogyatékossággal élők körében, ám számukra olykor szinte ez az egyetlen módja a világgal való kapcsolattartásnak, a magányosan élők számára pedig lelki gyógyír, arról nem beszélve, hogy sokkal hasznosabb a tévénézésnél. Sok mozgáskorlátozott ily módon olvassa az újságokat - köztük az említett Humanitas című folyóiratot - a napilapokat, az egyébként drága színes magazinokat és általában így tájékozódnak a napi eseményekről.