Modern számítógépek több száz óvodának

300 millió forintért közel 300 település óvodái jutottak számítógéphez az informatikai minisztérium által kiírt Brunszvik Teréz program segítségével - közölte a szaktárca. A program még az idei évben folytatódik.

A pályázat nyertesei hátrányos helyzetű települések óvodái voltak és összesen 269 településre jutott számítógép. A szállítás és az üzembe helyezés (valamint az óvónők oktatása) szintén része volt a pályázatnak, és a már említett ár a 3 éves garancia mellett az összes felmerülő költséget tartalmazza - áll a pályázatot szervező Informatikai és Hírközlési Minisztérium szerdai közleményében. A pályázatra elkülönített keretösszeg mintegy 300 millió forint volt.

Idén májusban készült szociológiai felmérések szerint a magyar háztartások 37 százalékában van számítógép, s ezeknek a családoknak a többsége valamilyen módon kapcsolódik a világhálóhoz is. A gyermekes családok körében nagyobb valószínűséggel találunk számítógépet és internetes kapcsolatot. Ebben a körben (18 év alatti családtagokkal számolva) a számítógép penetráció 51 százalék. E családok 70 százalékánál a szülők megengedik a gyermekek számára a szabad számítógép-használatot.  Ugyanakkor az is tény, hogy hiába van egy vagy több gyermek egy családban, ha az egy főre eső jövedelem alacsony, akkor elmarad a számítógép vásárlás, s kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy a család rászánja magát az internethasználat előfizetésére.  Az informatikai tárca szerint mivel az óvodáskorú gyermekek óvodai beiskolázottsága szinte teljesnek tekinthető, az óvodai hálózaton keresztül azoknak a gyermekeknek is biztosítani lehet a számítástechnikai eszközökkel való alkotó megismerkedés lehetőségét, akik szülei egyelőre még nem engedhetik meg maguknak, hogy másokkal ellentétben biztosítsák gyermekeik számára.

A program első hullámában az ország társadalmi és gazdasági szempontból fejletlenebb régióban működő óvodák pályázhattak, ahova zömében olyan gyermekek járnak, akiknek otthon nincs lehetőségük a számítógéppel való találkozásra. A Brunszvik Teréz program még az idén tovább folytatódik: a jelenlegi tervek szerint a pályázat ősszel jelenik meg, a pályázói kör pedig a mostaninál bővebb lesz, azaz nemcsak a hátrányos helyzetű települések intézményeiből adható be majd pályázat. Bár a pontos pénzügyi keretek még nem ismertek, de bizonyos, hogy a következő pályázatban ismét több száz óvoda juthat számítógéphez - tájékoztatott a szaktárca.

KAPCSOLÓDÓ CIKK